Tyresö spelar Europafotboll om tre veckor. Foto: Joel Snickars/SR

Så har Tyresö förändrats efter konkursen: ”Undrade vad de andra tänkte”

Reportage: Så har Tyresö förändrats efter konkursen
13 min

– När man skulle på match någon vecka efter det som hänt, då såg man hur de andra såg på oss. Man kände ”undrar vad de tänker om oss, vi är ju Tyresö”.

Så minns 12-åriga Amanda Johansson tiden direkt efter konkursen. 

– Jag hörde att några sa, det där är Tyresö som det inte går så bra för. Men då tänkte man, ”det är ju inte vi. Det är damlaget som misskött sig”, säger lagkamraten Philippa Falk.

Fyra månader har gått sedan Tyresö fotboll AB begärde sig i konkurs och det stjärnspäckade världslaget splittrades.

När bolaget bildades sades det att moderföreningen Tyresö FF skulle vara skyddad mot damlagets satsningar. Men så blev det inte.

Damlagets konkurs i somras har slagit hårt mot moderföreningen. Tyresö FF hade aktier värda en halv miljon kronor i bolaget. De är nu förlorade.

– Aktieägarna kommer inte få tillbaka någonting, säger konkursförvaltaren till Radiosporten.

Dessutom finns skulder hos kronofogden på 300 000 kronor. Inom kort kan det röra sig om ytterligare 250 000, alltså totalt över en halv miljon kronor – plus räntor och avgifter.

Det är skulder som hamnat hos Tyresö FF eftersom föreningen gick i borgen för bolaget och bolaget sedan inte betalade av allt före konkursen.

Det här berättar bolagsjuristen David Utter-Laurell på Prioritet Finans som är de som kräver in pengarna.

Det borgensavtal som finns är signerat av Hans Lindberg som då var ordförande i både föreningen Tyresö FF och bolaget Tyresö fotboll. Han säger att han "inte kan kännas vid att han tecknat ett sådant avtal" och Tyresö FF försöker få avtalet ogiltigförklarat.

Men Jimi Thörnberg som varit tillförordnad klubbdirektör i Tyresö FF under sommaren och hösten säger att konkursen orsakat andra problem.

– Förtroendemässigt så är det ju jättetungt för oss. Vi går ut i dag och försöker leta upp sponsorer. Det är inte lätt. De tittar fortfarande på damlaget och ser det haveriet. För oss är det en stängd marknad just nu, säger Thörnberg.

Föreningen med över tusen medlemmar, de flesta barn- och ungdomsspelare, försöker nu gå vidare efter det som hände.

Damlagets satsning inleddes när Hans Löfgren kom in i Tyresö FF 2005. Då sattes tidigt höga och tydliga mål. Från division 3 till Allsvenskan, SM-guld och Champions League. Alla mål infriades.

Nu finns inga sådana mål varken för herrarna som nästa säsong spelar i division 5 eller för damlaget som nästa säsong startar om i division 2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".