Idrottsminister Gabriel Wikström. Foto: Jessica Gow/TT

Idrottsministern: "Det var viss förvirring om titeln"

Gabriel Wikström: ”Har sagt att jag vill prioritera idrottsfrågorna”
10 min

Han har kallats för Stefan Löfvens favorit och var en av skrällarna när statsministern presenterade sin regering. Men för Radiosporten berättar Sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström att det först rådde en viss förvirring kring titeln idrottsminister.

29-åriga SSU-ordföranden Gabriel Wikström blev Sveriges sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister i den nya S/MP-regeringen. Och han är redan kritiserad av idrotts-Sverige.

Det tog ett par dagar innan Wikström själv kallade sig för idrottsminister. På Twitter skrev han först "sjukvårds- och folkhälsominister med idrottsansvar". Efter några dagar ändrade sig till att han även är idrottsminister.

– Titeln var inte riktigt satt, det var viss förvirring. Sen redde vi ut det efter några dagar. Jag är idrottsminister, punkt slut, säger Gabriel Wikström.

Det är på Socialdepartementet, i huset precis bredvid Stefan Löfvens Rosenbad, som Gabriel Wikström jobbar nu. Den nya statsministern flyttade idrottsfrågorna från kulturdepartementet och kulturministern till socialdepartementet och Gabriel Wikström, som alltså dessutom har hand om sjukvården och folkhälsan.

Valet av honom fick kritik, att en så ung och oprövad person skulle ta hand om den tunga sjukvårdspolitiken, och då är frågan hur han ska hinna med idrotten?

– Jag har föresatt mig att jag ska vara idrottsminister och att de frågorna ska komma högt upp på den politiska dagordningen, säger Gabriel Wikström.

Men det har redan varit mycket ebola, kommer inte sjukvården vara det du jobbar mest med?

– Jag tror man kan hitta en bra mix mellan mina ansvarsområden. Jag har sagt att jag vill prioritera idrottsfrågorna. Då har jag byggt in med trovärdighet i det, då måste jag se till att det blir så också, säger han.

Gabriel Wikström fick en tuff start som idrottsminister. I regeringens budgetproposition fanns ingen höjning av statens stöd till idrotten, trots Socialdemokraternas löfte - och trots att Riksidrottsförbundet nu tvingas skära ner på stödet till barn- och ungdomsverksamheten.

När Radiosporten träffade Gabriel Wikström, dagen innan budgeten släpptes, så menade han att idrotten måste bli mer jämställd för att få mer pengar.

Men det är inte många klara besked som den nya ministern kan ge. Till exempel om det verkligen blir mer skolidrott. Under valet var alla partier positivt inställda till Alliansens löfte att utöka idrottstimmarna i grundskolan med 100 timmar. Men om det verkligen blir så kan inte Gabriel Wikström svara på, frågan ligger hos utbildningsminister Gustav Fridolin.

och när det gäller matchfixningen har han ännu inte skrivit under Europarådets konvention mot spelfusk, idrottsministern vill gärna göra det, men avvaktar EU-kommissionens prövning.

Gabriel Wikström kan inte heller svara på om det nationella huliganregistret kommer genomföras. Och inte heller ett maskeringsförbud kan han lova.

Stora mästerskap vill idrottsministern gärna ha - men det får inte kosta för mycket

Riksidrottsförbundet vill bygga upp en strategi tillsammans med regeringen, för hur Sverige ska få stora mästerskap, inför valet var Stefan Löfven positiv till det, men Gabriel Wikström vill inget lova.

Men en sak kan han avslöja. Sitt favoritlag.

– Jag bor ju i Västerås och är VSK:are, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".