Mats Enquist. Foto: TT och SEF

Nya åtgärder för att stoppa huliganerna

Nya åtgärder till nästa år ska stoppa huliganerna från läktarna
2:04 min

Svensk fotboll arbetar på att få bort huliganism från arenorna. Nästa år kommer nya åtgärder för vad som gäller med bland annat pyroteknik på matcherna.

– Det tror vi kommer göra skillnad, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, till Radiosporten.

Igår skämde djurgårdssupportrar ut sig på Borås Arena genom att elda bengaler och kasta in brinnande föremål på planen. Ett blossande knallskott exploderade precis när en brandman skulle plocka bort det – han har i natt och idag legat i ett tyst rum med hörselkåpor på för att om möjligt undvika permanent tinnitus.

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson funderar nu på att porta Djurgårdens och AIK:s fans från Borås Arena – det har han full rätt att göra enligt Mats Enquist som är generalsekreterare i föreningen Svensk Elitfotboll.

– Det är upp till varje förening att bestämma, inte förbundet. Varje arrangör bestämmer hur man vill ha det hela på sitt hemmaarrangemang.

Men Mats Enquist hoppas att de inte ska behöva gå så långt för till nästa år kommer nya åtgärder för att stoppa huliganerna.

– Det kommer att komma nya förslag under vintern och de förslagen kommer att vara genomarbetade tillsammans med alla berörda parter – polis, supportrar, säkerhetsansvariga och klubbföreträdare i övrigt. Det tror vi kommer göra skillnad.

Det system som gäller i dag menar Enquist inte fungerar.

– Det som sker idag är ett system som funnits från det att pyroteknik började dyka upp på läktarna, det vi kan konstatera är att den modellen inte har fungerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".