Olli Määttä. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finländske hockeystjärnan drabbad av tumör

Olli Määttä, den finländske stjärnbacken i NHL-laget Pittsburgh Penguins, har drabbats av en tumör och ska opereras nästa nästa vecka.

Förra säsongen hade den finländske landslagsbacken backen Olli Määttä ett stort genombrottsår i NHL. 20-åringen var tongivande i topplaget Pittsburgh Penguins i NHL och har fortsatt på den inslagna vägen denna säsong. 

Men nu blir backen borta i minst fyra veckor. Orsaken är att en tumör i nacken, som riskerar vara sköldkörtelcancer, ska opereras bort nästa vecka. 

– Även om tumören visar sig vara cancerartad förväntar vi oss inte att han kommer att behöva strål- eller cellgiftsbehandling. Vi räknar med att han blir helt återställd. Det här ska inte behöva påverka hans förmåga att spela hockey på lång sikt, säger Dharmesh Vyas, Penguins lagläkare på en presskonferens.

Määttä kommer att kunna spela ishockey innan operationen nästa vecka. Han har snittat 20.12 minuters speltid per match denna säsong och har stått för fem poäng på sju matcher. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".