SOCHI 2014-02-22 Sweden's Charlotte Kalla during the women's 30 km cross country at the Sochi 2014 Winter Olympics February 22, 2014. Photo: Maja Suslin / TT
Photo: Maja Suslin / TT

Kallas knep för nya framgångar

Charlotte Kalla: "Nu blir det mer som ett hjul som rullar, mer harmoni"
2:45 min

Efter succén vid OS i Sotji är förväntningarna stora på Charlotte Kalla inför årets säsong där VM i Falun blir höjdpunkten.

Största medaljchansen på skid-VM har Kalla på 10 kilometer fristil och hon har ändrat lite i tekniken i skejt inför årets säsong.

– Jag har jobbat med min fotvinkel för att få ett tidigare tryck i skäret för att få tajming mellan under- och överkropp. Det ska skapa mer kraft i varje skär, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

– Men det är inte lätt att lära gamla hundar att sitta. Jag kan sätta det på träning när jag är pigg. Det känns som ett steg i rätt riktning.

Vad var problemet tidigare?

– Det är att jag kliver för mycket och får starta om rörelsen. Nu är det mer som en cykel som rullar, mer harmoni.

Hur är då läget för Charlotte Kalla i övrigt?

Hon har varit helt fri från sjukdomar och skadeproblem sedan förra säsongen. Idag tisdag kom hon och övriga landslaget tillbaka från två veckor av tuff höghöjdsträning i Livigno och Val Senales i Italien.

Notera tisdagen den 24 februari!

Det är Charlotte Kallas egen drömdag i vinterns VM i Falun. 10 km fri stil, med individuell start, är det allra största för henne själv, enligt vad hon säger till Radiosporten.

På vägen dit kör hon ingen sprint, och heller ingen lagsprint i VM.

Dessutom hoppar hon över Tour de Ski runt årsskiftet. Också Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson stryker den resan. Däremot är Emma Wikén definitivt mer lockad av Touren, även om inget ännu är helt bestämt.

Det är världscuppremiär om nästan exakt en månad, den 29 november i Kuusamo, Finland. Radiosporten är då på plats och sänder direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".