Håkan Mild minns Klas Ingesson. Foto: SR och TT Nyhetsbyrån

Håkan Mild om Ingesson: ”Jag såg upp till honom”

Håkan Mild: "Jag såg upp till Ingesson"
6:42 min

Radiosportens fotbollsexpert Håkan Mild spelade tillsammans med Klas Ingesson både i landslaget och i IFK Göteborg. När Håkan Mild kom upp i a-laget i Blåvitt i slutet på 80-talet var Ingesson en av stjärnorna.

– Han var otroligt uppskattad, framförallt som människa, säger Håkan Mild.

Håkan Mild har haft mycket kontakt med Klas Ingesson, även under senare tid när sjukdomen tagit över mer och mer. Håkan Mild säger att Ingesson verkade behålla lugnet även när det såg mörkt ut och han klarade av att behålla sitt goda humör och tänka på andra in i det sista. Som fotbollsspelare var Ingesson väldigt speciell.

– Allt var möjligt. Han var definitivt en av dom som var längst fram. Han pratade om att det inte var så märkvärdigt, säger Håkan Mild som plockar fram ett särskilt minne från tiden i IFK Göteborg.

– Vi skulle möta Inter. Jag var ganska ung. Dom hade Lothar Matthäus och Klinsmann och Brehme. Klas sa att det är klart att vi ska kunna ta dom, dom har bara två armar och två ben dom också. Det var Klas för mig i alla lägen.

På senare år har Håkan Mild varit sportchef i IFK Göteborg samtidigt som Klas Ingesson varit aktiv i Elfsborg i olika roller, senast som huvudtränare (ett jobb som han avgick ifrån så sent som för ett par veckor sedan). Håkan Mild tror att Ingesson haft stor positiv inverkan som förebild för Elfsborgs unga spelare.

– Stefan Andreasson (klubbchef i Elfsborg) säger alltid att han bara har en idol och det är Klas Ingesson och det säger ganska mycket.

Håkan Mild, som är tre år yngre än Klas Ingesson, kom upp i a-laget i IFK Göteborg i slutet på 80-talet när Ingesson var en firad stjärna. Den Ödeshögs-fostrade mittfältaren blev då en förebild.

– Han tog över efter Tord Holmgren och blev ännu bättre. Han gick ju som proffs ganska tidigt också. Jag såg upp till honom. Han var också en av dom som tog sig tid och pratade.

Mer om Klas Ingesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".