Frölunda-Växjö 3-2 e.str.

Frölunda vann efter Welch matchstraff

2:08 min

Bara förlängning eller straffar också? Frölunda toppar ligan över SHL-matcher som varit oavgjorda efter tre perioder. Mot Växjö kom åttonde förlängningen för säsongen - och seger med 3-2 efter straffar.

Radiosportens expert Jörgen Jönsson tar ut matchens bästa spelare i båda lagen.
Frölunda: Robin Figren
Växjö: Corey Murphy

– En ganska oförtjänt seger. Växjö är det bättre laget. Men Frölunda gav inte upp och fick fem minuter i powerplay som gjorde att de kom in i matchen, säger Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

Växjö hade länge greppet i matchen, men en dubbelutvisning i tredje perioden gav Frölunda 5 mot 3 och då kom kvitteringen. Noah Welch fick dessutom matchstraff för en tackling mot Andreas Johnson. Frölundaspelaren flög med huvudet före mot sargen och verkade lite groggy. Men Jönsson tycker inte det var matchstraff.

– Det var tufft dömt, min första känsla var att det knappast ens var utvisning. Det var inga höga händer och ingen ful tackling i sig, men det var lite för mycket fart. Johnson brakar in i sargen med ansiktet före, men matchstraff tycker jag inte det är.

Johnson kunde fortsätta spela i nästa byte och satte sedan det avgörande målet på straff.

– När man hamnar i heta situationer, då brukar man vara het på slutet. Andreas kom tillbaka och gjorde litvet surt för Växjö, säger Jönsson.

Växjö hade inför matchen släppt in totalt 26 mål de senaste fem matcherna - mer än på hela säsongen innan dess.

Mot Frölunda såg defensiven dock betydligt bättre ut. Dessutom fortsatte målproduktionen framåt. Men precis som i senaste matchen tappade Växjö ett tvåmålsöverläge - även om Frölunda fick hjälp av ett oturligt målvaktsbyte för Växjö och ett 5-3-läge för att komma i kapp.

Det var dock Växjö som inledde målskyttet. Det har gått tre och ett halvt år sedan Tomi Kallio lämnade Frölunda för Växjö. Men publiken har inte glömt den finländske forwarden och applåderade sportsligt hans ledningsmål med fem minuter kvar av den första perioden.

Liam Reddox bättrade i början av andraperioden dessutom på till 2-0, sedan han kommit helt fri framför Frölundamålvakten Linus Fernström. Men när Cristopher Nihlstorp skadat sig i samband med en räddning i slutet av perioden tog Frölunda ett kliv närmare poäng trots allt.

Stefan Steen, som fick den otacksamma uppgiften att vakta Växjömålet med mindre än två minuter kvar av perioden - i numerärt underläge dessutom - räddade visserligen den första farligheten. Men med tretton sekunder kvar av perioden kom Robin Figren in i zon med fart, vispade till med klubban och satte reduceringen.

Kvitteringen, genom Mathis Olimb, kom i ett 5-3-läge i mitten av slutperioden, sedan Noah Welch fått matchstraff för en ful tackling samtidigt som Växjö redan hade en avvaktande utvisning emot sig.


MATCHFAKTA

Frölunda-Växjö 3-2 e str (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (15.08) Tomi Kallio (Cory Murphy, Noah Welch).

Andra perioden: 0-2 (4.15) Liam Reddox (Jani Lajunen), 1-2 (19.47) Robin Figren (Erik Gustafsson, Linus Fernström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (9.36) Mathis Olimb (Max Görtz, Erik Gustafsson) spel fem mot tre.

Avgörande str: Andreas Johnson

Skott: 23-19 (5-5, 8-7, 6-7, 3-0, 1-0).

Utv, Frölunda; 6x2, Växjö: 8x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Tobias Björk, Boden och Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 10 819.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se