Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svårt att tjäna pengar för damlagen i Champions League

Svårt att tjäna pengar för damlagen i Champions League
2:12 min

Att spela i damernas Champions League ger inga miljonvinster.

Spel i 16-delsfinal ger ungefär 270 000 kronor från Uefa och Linköping som i den kommande omgången lottats att spela borta i Perm vid Uralbergen i Ryssland befarar att man skall gå med förlust på resan.

Fotbollförbundets ordförande Karl Erik Nilsson säger till radiosporten att han kommer att ta upp frågan om ersättningarna på dagens Uefa-möte.

Susanne Erlandsson som är vice ordförande i Uefa:s damfotbollskommitté säger att Uefa håller på med en större utvärdering av damernas Champions League.

Utvecklingen har gått väldigt fort och därför ser man nu över format och ekonomiska förutsättningar. Det är till exempel bara i Sverige, Tyskland och i viss mån Frankrike där det överhuvudtaget är möjligt att sälja tv-rättigheter.

I övriga länder är det knappt att man visar landskamper säger Susanne Erlandsson.

Som det är idag går damernas Champions League inte ihop utan Uefa använder delar av vinsten från herrarnas tävling till att finansiera damtävlingen.

– Självklart är vi intresserade av att öka intäkterna kring damfotbollen så att man kan bära sina egna kostnader, men som i väldigt många andra sammanhang på damsidan så är det inte speciellt stora intäkter.

Susanne Erlandsson säger vidare att det är större förutsättningar för varje enskild klubb i Sverige, Tyskland eller Frankrike att skaffa sig egna intäkter kring Champions League, och därför ger regelverket större utrymme för sådana aktiviteter jämfört med i herrarnas tävling där alla kommersiella möjligheter är centralt reglerade.


FAKTA

Ersättningar från Uefa i damernas Champions League 2014/15

20 000 Euro per omgång + 3 500 eller 7 500 euro i resebidrag beroende på resans längd.

Därtill kommer prispengar från kvartsfinal och framåt:

Utslagna kvartsfinalister får 25 000 euro

Utslagna semifinalister får 50 000 euro.

Laget som förlorar finalen får 200 000 euro

Slutsegraren får 250 000.

Totalt om man räknar med maximal reseersättning betyder det att Uefa betalar ut strax under 2,5 miljoner euro fördelat på de 32 klubbar som deltar i turneringen.

Att jämföras med de drygt 57 miljoner Real Madrid fick ut för sin totalseger i herrarnas turnering förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".