Här är Marcus Ericssons nya bil om övergången blir klar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Det hemliga spelet – så blev Marcus Ericsson klar för Sauber

Fredrik af Petersens om att Ericsson ska vara klar för Sauber
6:46 min

Enligt källor till Radiosporten är Formel 1-föraren Marcus Ericsson i stort sett klar för Sauber nästa år. Kontraktet har ännu inte skrivits under, men uppgifterna säger att det bara är en tidsfråga innan allt är klart.

– Det intressanta är att Saubers teamchef nyligen var i Stockholm, säger Radiosportens expert Fredrik af Petersens.

Ryktet om Marcus Ericssons flytt från Caterham till Sauber nästa år kom från schweiziska tidningen Blick. Nu bekräftas de uppgifterna för Radiosporten.

Saubers teamchef Monisha Kaltenborn kom till Stockholm efter Rysslands GP som kördes för två veckor sedan.

– Jag tror hon kom till Stockholm för att träffa det gäng som ligger bakom Marcus Ericssons satsning på Formel 1. Att hon ville förklara vilka Sauber var och att de ville ha med Ericsson i stallet, säger Fredrik af Petersens.

Även Force India och Lotus har varit intresserade av Ericsson, men nu blir det alltså Sauber. Den här säsongen har Esteban Gutiérrez och Adrian Sutil kört för Sauber. Nu måste en av dem ge plats åt Ericsson.

– Enligt de källorna jag pratat med har Sutil redan fått beskedet att han inte får stanna kvar. Hur det blir med Gutiérrez vet jag inte. Men det spelar ingen stor roll, för är det en som inte får stanna kvar räcker det ju för Marcus, säger af Petersens.

Men det kommer dröja innan Ericssons övergång blir offentligt.

– Finns så många pusselbitar som ska falla ihop innan man offentligt kan gå ut med det. Man måste fullfölja de två kontrakt man har med de andra förarna innan man kan säga att du får inte stanna kvar. Det är alltid så med Formel 1 att det ska vara så hemligt som möjligt. Man smyger runt hörnen, träffas på ställen där det inte finns nyfikna journalister i närheten, säger af Petersens som tror att det blir offentligt först i samband med sista deltävlingen i Abu Dhabi 23 november.

Sauber har, precis som Ericssons nuvarande stall Caterham, noll poäng den här säsongen. Och stora ekonomiska problem. Men af Petersens tycket ändå det är ett steg i rätt riktning för Ericsson.

– Det är ett mer stabilt team än Caterham. Det fungerar inte som ett schweiziskt urverk, men tittar man bakåt har det gått bra för stallet. Men i år har man hamnat i en kris. Ingenting har fungerat. Det kan mycket väl vända för Sauber nästa år och de kan definitivt vara med och köra om topp-fem nästa år.

Inte samma konkurshot som för Caterham?

– Nej, det tror jag inte. De har hoppats på en rysk investor, men det har inte kommit några pengar. Man kan nog glömma honom helt och hållet. Så Marcus och hans bidrag skulle utan tvekan vara stor hjälp för teamet.

Fredrik af Petersens hade dock hoppats få se Marcus Ericsson i mer framgångsrika Force India.

– Hade jag fått välja: utan tvekan. Deras indiska ägare är en flamboyant människa som gärna visar att han har mycket pengar. Han är mycket förmögen. En lustig människa men han håller sig borta ifrån det dagliga arbetet och låter sina experter sköta det. Det är den rätta medicinen och det är därför det gått så bra för teamet.

Redan för två veckor sedan berättade Eje Elgh för Radiosporten om att flera stall rycker i Ericsson.

I dag kan alltså Radiosporten berätta genom Fredrik af Petersens källor att övergången till Sauber snart blir klar.

Mer om Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".