1 av 4
Foto Bertil Ericson / SCANPIX Collage: SR
2 av 4
Foto: David Hjorter/Radiosporten
3 av 4
Foto: David Hjorter/Radiosporten
4 av 4
Foto: David Hjorter/Radiosporten.

Petter Andersson om mediebilden: ”Folk tror man gått i pension”

REPORTAGE: Petter Andersson – Den bortglömde fotbollsstjärnan
9:36 min

I sin danska klubb FC Midtjylland ses han som den bäste i klubbens historia.

I Sverige har bilden målats upp av honom som ständigt skadad.

Radiosporten har träffat fotbollsspelaren Petter Andersson som gör succé hos den danska serieledaren – men inte har någon kontakt med förbundskapten Erik Hamrén.

– Ingen har vetat om att det gått speciellt bra för mig. Man har läst när jag gör illa mig och inte spelar matcher, det är det enda som stått. Då tror ju folk att man är avdankad och har gått i pension, säger Petter Andersson.

FC Midtjylland leder just nu den danska högstadivisionen Superligan. Före storklubbarna FC Köpenhamn och Bröndby som har betydligt större ekonomiska muskler.

Den 29-årige svensken Petter Andersson är en given startspelare på mittfältet och hyllas av supportrarna som den bäste i klubbens blott 15-åriga historia.

– Han är den bäste spelaren vi haft, någonsin, säger supportern Peter Krogh som följt laget sedan starten 1999.

Hur ser du på en sådan åsikt?

– Det är jättekul. Min första säsong här så var jag väldigt vass. Då satte jag ett avtryck.

För den svenska publiken är fotbollsspelaren Peter Andersson nog mest känd för sina sex år med Hammarby i allsvenskan under mitten av 2000-talet. Kallad "Ljusvattnets Thierry Henry", en offensiv mittfältare med härligt skott och fin spelförståelse.

– Jag har utvecklats och blivit en annan typ av spelare än den man var hemma i Hammarby. Jag har blivit mer komplett och målfarligare tycker jag, säger Petter Andersson när Radiosporten träffar honom exklusivt på plats i Herning på den danska landsbygden.

Efter att ha lämnat stockholmsklubben för nederländska Groningen 2008 slet västerbottningen bland annat av korsbandet i båda knäna. Rubrikerna i svensk media har sedan dess oftast handlat om hans skador. 

– När jag väl är frisk och spelar, och de säsonger jag har gjort här i Danmark så har jag varit väldigt bra. Sedan har jag haft ett par skador. Det som är lite synd är att det egentligen bara stått om mina skador i Sverige.

Känner du dig orättvist behandlad?

– Nej, absolut inte, det var mer när du drog upp det, säger Petter Andersson.

Har du någon kontakt med förbundskapten Erik Hamrén?

– Nej, absolut inte, och det förstår jag ju, jag är ju också 29 år. Det kommer unga spelare nu som ska in i landslaget, jag ska inte inte in där och spela. Absolut inget som jag förväntar mig.

Så du har stängt dörren till landslaget?

– (Skratt) Nej, det kan jag liksom inte heller säga att jag gjort, säger Petter Andersson till Radiosporten.

Lyssna på ett längre reportage om Petter Andersson i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".