Snabbguide: Inför dagens fulla SHL-omgång

Radiosporten ger er form och förutsättningar inför lördagens sex matcher i SHL.

HV 71 (2) - Modo (10)

Form: HV 71 föll mot Linköping sist, men det var efter en imponerande svit på sju segrar i rad. Kan de hitta tillbaka till segerspåret direkt?

Modo besegrade senast Örebro efter straffar. I och med den segern så har de två på de senaste fem matcherna, även den andra kom efter straffar.

Inbördes möten: HV71 har revanch att utkräva! Sist lagen möttes så tog Modo nämligen en tung seger och vann med 4-1.

Het statistik: I statistisken över insläppta mål så är det till och med ännu ojämnare än i tabellen. HV 71 har nämligen släppt in näst minst mål i serien, 34 totalt, medan Modo har släppt in 57 vilket innebär att de toppar den mindre smickrande listan.

Växjö (8) - Brynäs (9)

Form:  Växjö har två segrar av de sista fem, och dessa kom båda två genom sudden death. Det är i alla fall bättre än Brynäs som kommer till matchen med sex raka förluster i bagaget.

Inbördes möten: Den enda gången lagen mötts i år så straffade Växjö Brynäst och vann med 2-1. Sett till förra säsongens matcher så är det fördel Växjö även där då laget vann tre av fem matcher mellan lagen.

Het statistik: 256 minuter, så många minuter har Växjöspelarna spenderat i utvisningsbåset så här långt under året. Det innebär att de toppar den tabellen. Brynässpelarna har å sin sida endast haft 134 minuter i snickarboa, vilket är minst av alla lag.

Leksand (12) - Linköping (5)

Form: Leksand får sägas ha spelat upp sig under de sista matcherna då man har tagit två fullpoängare under de sista matcherna. Sist fick man dock ge sig mot Färjestad när man föll med 2-3 på bortais.

Senast så satte Linköping stopp för HV 71:s segertåg när man nollade serietvåan och vann med 2-0. På de senaste fem matcherna så har Linköping tre segrar, och alla har kommit under ordinarie tid.

Inbördes möten: Lagen har mötts en gång under den här säsongen och då sa det pang! Linköping körde över Leksand och vann med 5-1 efter att ha varit det klart bättre laget.

Het statistik: Linköping slår Leksand i de flesta statistiktabeller så här långt under året. Men i powerplaystatistiken är faktiskt Leksand högre då lagets 13 mål inte bara är fyra bättre än Linköping, utan tredje bäst i hela SHL. Men om Linköping vill kan de skylla på oturen, då deras 14 skott i målramen är mest av alla i serien. 

Skellefteå (1) - Frölunda (3)

Form: Skellefteå fortsätter att gå som tåget. Eller tja, de går klart bättre än de inhemska tågen, och har fyra segrar på de senaste fem matcherna.

Frölunda har tre segrar på de fem sista försöken, men har inte tagit en enda fullpoängare på de sista fyra matcherna. Sist straffbesegrade man i alla fall Växjö och vann med 3-2.

Inbördes möten: När lagen möttes i Göteborg den här säsongen så vann Skellefteå på straffar. Det får sägas vara en liten revanch då Frölunda vann de två sista matcherna mellan lagen förra säsongen med 6-1.

Het statistik: Frölundas Robin Figren har avlossat stora kanonen 56 gånger den här säsongen, och så många skott på mål är näst flest i hela serien. Flest skott på mål i Skellefteå har Andrew Calof stått för med 46 försök, det är bara tolfte flest i serien. Men Skellefteå behöver inte hänga läpp då man faktiskt gjort flest mål av alla lag, 54 stycken så här långt.

Luleå (7) - Färjestad (11)

Form: Hemmalaget Luleå har bara en seger på de sju senaste matcherna, och har i och med det sjunkit som en sten i tabellen. Laget måste vända den negativa trenden om man inte vill hamna i bottenstriden.

Efter tre raka förluster, och en tuff inledning på SHL överhuvudtaget, så är Färjestad kanske på väg tillbaka. Laget kommer till matchen med två segrar i bagaget, och hoppas på fler för att kunna starta den tilltänkta klättringen i tabellen

Inbördes möten: Sist lagen möttes så drog Luleå det längsta strået och vann med 3-2. Då vände man också en negativ trend eftersom man föll i de fyra sista matcherna mellan lagen förra säsongen.

Het statistik: Lagens spelare rosar inte direkt poängligan. Poängbäst i Luleå är backen Kristian Näkyvä och hans 11 poäng (fyra mål och sju assist) innebär att han ligger på en 23:e plats. Platsen framför innehas av Färjestads forward Milan Gulas, som har gjort lika många assist och mål som Näkyvä.

Djurgården (6) - Örebro (4) 

Form: Djurgården hade målfest sist när man besegrade Brynäs med 7-4. Därmed har laget vunnit tre av de fem senaste matcherna.

Örebro har även de tre segrar på de fem senaste försöken, med skillnaden att man kommer till Stockholm med en förlust i ryggen efter att ha fallit hemma mot Modo sist.

Inbördes möten: När lagen möttes i Örebro så var det en jämn historia som Örebro tillslut vann med 5-4 efter sudden death. Lagen möttes även i kvalserien i våras, då vann lagen varsin match.

Het statistik: Om det skjuts under matcherna får målvakterna se upp! Djurgården har nämligen näst bäst skotteffektivitet av alla lag, 47 mål på 401 försök innebär 11,72 procent, medan Örebros 48 mål på 450 försök översätts till 10,67 procent är tredje bäst i serien.