Mjällby till superettan – Falkenberg säkrade kontraktet

2:15 min

Efter fem år i allsvenkan är Mjällby klart för spel i superettan. Belkinglaget lyckades bara spela oavgjort mot bottenkonkurrenten Falkenberg samtidigt som Gefle vann hemma mot Helsingborg.

Radiosportens Ralf Edström tar ut matchens bästa spelare:
Falkenberg: Calle Wede
Mjällby: Christian Wilhelmsson

Det hade spelats 242 matcher i Allsvenskan innan lördagens avslutande omgång. Men frågan är om någon haft ett sånt tillspetsat läge som den mellan Falkenberg-Mjällby. Bortalaget var pressade att vinna om man ville klättra över strecken, medan det räckte med en poäng för Falkenberg.

Det märktes inte alls inledningsvis då det var Falkenberg som etablerade ett massivt tryck under de första 25 minuterna.

Men sedan skapade Mjällby två jättelägen. Först efter att Falkenbergs Otto Martler missbedömt en boll, och minuten senare hade Joel Enarsson öppet mål på en retur men nickade utanför.

Sedan blev det en tung period för Mjällby. Falkenbergs nya zeeländare Dan Keats nickade in 1-0, och samtidigt kvitterade Gefles Johan Oremo mot Helsingborg. Plötsligt krävdes det två mål för Mjällby om lagets femåriga allsvenska sejour inte skulle vara över.

Men den andra halvleken inleddes på sämsta möjliga sätt för Blekingelaget. Johan Oremo gjorde 2-1 till Gefle efter bara fyra minuter. Ett mål som betydde att inte ens seger skulle räcka till kvalplats för Mjällby.

Mjällby lyckades kvittera genom Joel Enarsson och öste på för ett ledningmål samtidigt som man hoppades på att Helsingborg skulle kvittera uppe i Gävle. Någon kvittering kom dock aldrig, Gelfe vann med 2-1 och Mjällby får spela i superettan 2015.

Resultaten innebar också att nykomlingen Falkenberg spelar i allsvenskan även nästa säsong.