Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Luleå-Färjestad 3-2 e.str

Luleå vände och vann mot Färjestad

Luleås tränare Joakim Fagervall: Backarna är heta
2:59 min

Luleå låg under men vände och vann en het och bråkig match mot Färjestad med 3-2 efter straffläggning i SHL-hockeyn. Backen Kristian Näkyvä låg bakom vändningen med två mål, under ordinarie tid, och avslutade sedan med att sätta en straff. 

Färjestad tog ledningen efter bara fem minuter genom Joakim Nygård som slog in en retur från målvakten Daniel Larsson, efter skott av Martin Röymark.

Fem minuter senare utökade värmlänningarna med ett snarlikt mål, nu i numerärt överläge. Anssi Salmela sköt ett hårt skott från sin backposition, målvakten räddade men fick inte fast pucken när den föll ner på isen.

Per Åslund höll sig framme och stötte in den i mål.

Per Ledin försökte väcka Luleå laget med hårt fysiskt spel, och hamnade i gruff med backen Jesper Jensen framför Färjestadskassen vid flera tillfällen.

I början av mittrundan blev Richard Wallin utvisad och Luleåbacken Kristian Näkyvä lyckades i numerärt överläge lyfta in en reduceringspuck från blå.

Luleå fick energi av målet och flyttade upp sitt spel.

Då tog Färjestad en timeout för att få ordning på försvarsspelet.

En knapp minut senare tacklade Stephen Dixon Färjestads Anton Grundel så att han lyfte från isen nära sargen och föll ned på isen. Dixon fick matchstraff.

Efteråt var det irriterat bland Luleåspelarna och resten av perioden blev grinig.

Luleå var hetast när tredje perioden inleddes. Jan Sandström fick en stolpträff efter tre minuter och backen var nära mål igen något senare, men Justin Pogge storspelade i kassen och räddade.

Hemmalaget tryckte på rejält i slutet och med fem minuter kvar att spela kom utdelningen gjorde sitt andra mål för kvällen med en lyftning som gick in vid bortre stolpen.

Förlängningen blev het. Den började och slutade med storbråk och sammanlagt tio utvisningar och tre matchstraff, men inga mål föll.

I straffläggningen satte Jan Sandström och Kristian Näkyvä två straffar för Luleå. Linus Persson satte en straff för Färjestad. 

Matchfakta: Luleå-Färjestad

Luleå-Färjestad 3-2 e str (0-2, 1-0, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (5.03) Joakim Nygård (Martin Röymark), 0-2 (12.17) Per Åslund (Anssi Salmela) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-2 (3.02) Kristian Näkyvä (Chris Abbott).

Tredje perioden: 2-2 (15.03) Kristian Näkyvä (Dean Kukan).

Avgörande str: Kristian Näkyvä.

Skott: 37-20 (7-10, 7-4, 17-6, 5-0, 1-0).

Utv, Luleå: 8x2, 2,x5, 1x10, 2 matchstraff. Färjestad: 9x2, 2x5, 2 matchstraff.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta, och Mikael Andersson, Åkers styckebruk.

Publik: 5 432. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".