Foto: Matthias Schrader / TT

Northug kommer till Falun: ”Svenskarna kan glädja sig”

Petter Northug kommer att delta i världscupen och VM i Falun i februari. Det står klart sedan den norske skidstjärnan kommit överens med norska skidförbundet efter en tvist om sponsoravtal. 

"Jag har valt att underteckna avtalet med skidförbundet. De har gått mig till mötes på några punkter, och jag har fått acceptera saker jag inte är nöjd med. Jag är ändå lättad över att det här är ur världen. Nu kan jag fokusera helt på uppladdningen inför världscupen och VM", säger Northug i ett uttalande via sin manager Are Sørum Langås.

"Det här blir bra - svenskarna kan glädja sig", fortsätter den 28-årige längdskidåkaren.

Tvisten har gällt hur länge Northugs åtaganden för landslaget ska sträcka sig. Skidförbundet krävde att de skulle gälla till den 15 april, medan Northug ville se 15 mars som slutdatum. Anledningen är att han ville bli fri att lansera sin egen klädkollektion före påsk.

Skidförbundet hade också krävt att Northug skulle bryta med sin privata sponsor Coop. Enligt det nya avtalet får inte Northug göra reklam för Coop förrän säsongen är över, men produkterna kan fortsätta säljas i butiker.

Northug dömdes i början av oktober till 50 dagars fängelse för rattfylleri. Det är inte känt när han ska börja avtjäna straffet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".