Isaac Kiese Thelin, Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic och John Guidetti. Infälld: Johanna Frisk Foto: TT Kollage: SR

Frisk: ”Har bevisat att han håller på hög nivå”

Johanna Frisk om uttagningen till EM-kvalmatchen
3:35 min

I dag tar fotbollslandslagets förbundskapten Erik Hamrén ut den svenska truppen till de kommande EM-kvalmatchen mot Montenegro och vänskapsmatchen mot Frankrike. Radiosportens fotbollsexpert Johanna Frisk har fått fyra frågor inför uttagningen.

Det snackas mycket John Guidetti, han gör ju succé för sitt Celtic i Skottland. Vad tycker du, ska Guidetti vara med i en landslagstrupp?

– Jag tycker framför allt att han ska vara med i diskussionerna, John Guidetti har varit på tapeten ganska länge, som Erik Hamrén har sagt så har Guidetti inte haft tillräckligt med speltid tidigare, och det är en förutsättning för att man överhuvudtaget ska spela i a-landslaget. Nu öser Guidetti in mål, han har gjort nio mål på nio matcher och en sådan spelade ska ju naturligtvis vara med i diskussionerna, säger Johanna Frisk.

Zlatan Ibrahimovic med skadeproblem, är han solklar alltid?

– Ja han är ju det, naturligtvis så måste han kunna spela överhuvudtaget, men samtidigt så bidrar Zlatan med så oerhört mycket vid sidan av planen, den erfarenheten han besitter och den typen av spelare han är. De senaste rapporterna säger att man siktar på att han ska kunna komma tillbaka den 9 november mot Marseille och det tycker jag känns betryggande för tidigare har det bara varit svävande svar på den frågan.

Isaac Kiese Thelin från Malmö FF går bra i allsvenskan och gör det även bra i Champions League, är han ett namn för a-landslaget?

– Absolut ett namn för a-landslaget, han har bevisat att han håller på hög nivå dels nu med Malmö i Champions League och han är stark och duktig på huvudet och en smart spelare. Han var direkt avgörande i senaste U21-matchen mot Frankrike tycker jag personligen, sen så håller han också i Champions League så då ska han testas i a-landslaget också.

Det höjs röster om att Johan Elmanders tid är förbi, vad säger du?

– Elmander har ju haft sin prime time och han börjar bli till åren han är 33 år gammal. Jag tror inte att vi kommer se någon större utveckling hos honom, däremot så vet man vad man får och det är en spelare som besitter mycket erfarenhet och jag tycker att han ska vara med. Det måste finnas en balans, plocka in dem nya som är heta och sedan hålla en balans i gruppen där det finns spelare som vet vad som krävs och säkra kort som man kan skicka in. När du skickar in Johan Elmander så vet du vad du får en spelare som kommer att springa och jobba, jobba, jobba, säger Johanna Frisk.

Sverige möter Montenegro på bortaplan den 15 november och Frankrike på bortaplan den 18 november.

Radiosporten rapporterar här direkt från presskonferensen som inleds klockan 14.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".