Svenska doldisar gör NHL-succé - trots Pär Mårts beska kritik

11 min

Det är svårare att ta klivet från en framgånsrik karriär i SHL till en motsvarande i NHL numer. Däremot slår relativt okända svenskar igenom med jättekontrakt i NHL.

Som de unga backarna Oliver Ekman Larsson och Jonas Brodin, liksom Hampus Lindholm som spås en liknande framtid. SHL-stjärnan Joakim Lindström gör nu ett nytt försök i sin fjärde NHL-klubb och jämför hur det är för honom nu jämfört med första gången:

– Jag åkte över när jag var 20 år. Då hade jag varit skadad i två år i Sverige. Så för mig var det viktigt att få börja spela matcher. Att åka över då var helt rätt för mig. Men jag tror det är ganska individuellt, när man är draftad och hur mycket de tror på en, säger Joakim Lindström till Radiosporten.

Hittills har Lindström gjort ett mål och avgjort en straffläggning. Han har en förhållandevis låg NHL-lön och ett ettårskontrakt där han i princip inte kan skickas ner till AHL.

Många spelare hamnar i medieskugga i farmarligan AHL med en årslön på omkring 500 000 kronor (70 000 dollar) per år.  Det är mindre än tio procent av deras NHL-lön. 

Förbundskapten Pär Mårts har sagt att han tror de utvecklas bättre som spelare om de blir kvar i SHL. Fast det tror inte en sån som NHL-rookien Alexander Wennberg som varslats om AHL-flytt en gång redan men lyckats hålla sig kvar i Columbus.

– Det får man känna lite själv om man är redo. Det finns ju två sidor av det. Pär Mårts ser det på sitt sätt och som spelare ser man det på ett annat. Man ska köra på sin egen grej och tycker Mårts att det är fel så får han ta det, säger Wennberg.

Flera av svenskarna som nu är eller håller på att bli riktigt stora stjärnor i NHL har aldrig spelat i den högsta svenska serien och har inte velat det heller.

Det är en stor omställning på och utanför isen att lämna tryggheten i Sverige och kliva in direkt i NHL. Inte ens Viktor Fasth som blommade upp sent även i Sverige, tycker det var klokt av honom att vänta så länge.

– Hade jag fått chansen att sticka över till AHL när jag var 19 så hade jag garanterat gjort det. Du är bara ett telefonsamtal bort från att spela i NHL. Samtidigt håller elitserien oerhört hög klass. Det är upp till varje individ och känna vart de utvecklas bäst, säger Fasth.

Spelare som är kända från Sverige, som David Rundblad och Linus Klaesson med flera, har haft det svårt i NHL. Medan spelare som Erik Karlsson, Gabriel Landeskog, Gustaf Nyquist, Oliver Ekman-Larsson har gjort succé.

Brynäshjälten Jakob Silfverberg är hårt pressad att prestera på sitt sista år på det nuvarande kontraktet med Ducks. Samtidigt har hans kompis, och i Sverige mindre kända Jonas Brodin, skrivit ett guldkantat sexårskontrakt från och med nästa år med Minnesota Wild.

Jonas Brodin är fortfarande obegripligt ung, 21 år, och satsade tidigt på NHL-spel.

Sverige har överlägset flest utländska spelare i NHL efter de nordamerikanska och en sådan som Anaheims coach Bruce Boudrau som har fyra i sitt lag gillar grunden de får på juniornivå i Sverige.

– De är bra på att lära hockeyspelare det fundamentala, säger han.

En av Ducks fyra svenskar är Rickard Rakell som flyttade över som riktigt ung. Rakell ser en vinnande kombination i svensk juniorhockey och att stegvis utvecklas i Nordamerika för att nå NHL.

– Att få växa upp med det svenska spelet med teknikträning och mycket hålla i puck. Och sedan få den andra delen med att tänka mycket på skott och mer fysiskt och rakt spel, säger Rakell.

Rakell har spelat två säsonger i AHL. Han drömmer som så många andra svenskar om att till sist få ett stort genombrott i NHL med Stanley Cup-seger som den optimala framgången.