Foto: Janerik Henriksson / TT.

Svenska lag får stöd från Norden om ekonomiska stödet till CL

Sverige får nordiskt stöd i kampen för rättvisare CL-fördelning
2:39 min

Svenska lag får nu stöd från Finland, Norge och Danmark i fråga om reseersättning i damernas Champions League-turnering för att Uefas bidrag till klubbarna ska täcka den faktiska resekostnaden.

– Vi var inte ensamma om problematiken. IFK Mariehamn hade skickat med samma sak med det finska fotbollsförbundet och även Norge och Danmarks fotbollsförbund bekräftade att deras klubbar har samma synpunkter. Nu kommer Uefas damfotbollskommitté att ha frågan på sitt bord den 3:e december så vi hoppas att det kan bli en positiv lösning, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson efter ett Uefa-möte nyligen.

Radiosporten har tidigare berättat om Linköping som befarar en ekonomiskt förlust för deras långa resa till Uralbergen och matchen mot ryska Zvezda i nästa vecka. En insamling har nu startats där klubben tar hjälp från allmänheten för att få ihop 50 000 kronor.

– Om 100 personer ger 500 kronor får vi 50 000 och det är vad som behövs för den enskilda resan skulle jag tro, säger Linköpings klubbdirektör Anders Mäki.

De ekonomiska skillnaderna på dam kontra herrsidan är stor. I damernas Champions League-turnering fick vinnaren förra säsongen 250 000 euro. Motsvarande summa på herrsidan var 57 miljoner euro.

– Det är precis den skillnaden som vi vill, genom att lyfta den här frågan, minska något och skapa vettigare förutsättningar för lagen som deltar i Womens Champions League, säger Karl Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".