Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundhage om att stjärnorna nobbar galan: ”Hoppas på förändring”

Sundhage om att stjärnorna nobbar fotbollsgalan
1:53 min

Dom största stjärnorna i det svenska damlandslaget kan inte komma till fotbollsgalan på måndag. Lotta Schelin, Caroline Seger och Kosovare Asllani har alla viktiga matcher i Champions League för sina klubblag under veckan och missar därför tillställningen.

Synd tycker landslagets förbundskapten Pia Sundhage och hoppas på förändring.

– Det här är en god fest där man hyllar bra spelare, då vill man att alla ska vara med. Jag hoppas det var ett undantag den här gången. Förhoppningsvis kan det förändras till nästa år, säger Sundhage till Radiosporten.

Svenska fotbollförbundet har de senaste åren lagt galan när det svenska herrlandslaget har landslagssamling och de flesta utlandsproffsen kan då komma till galan. För de svenska damerna är det annorlunda då de vid samma tid har viktiga matcher i Champions League.

Caroline Seger säger till Sydsvenskan att fotbollsförbundet måste ta upp frågan och att det är viktigt att alla spelare kan komma.

Hon har ingen åsikt om varför galan läggs mellan damernas matcher i Champions League och menar att det är förbundets uppgift att se till att det inte krockar.

– När galan läggs har jag ingen aning om hur det fungerar. Andemeningen hos alla på fotbollsförbundet måste vara att alla ska komma, så går det att ordna tror jag de hittar en lösning.

Så här säger Camilla Hagman, kommunikationsansvarig på Svenska fotbollförbundet:

– När inte damerna är samlade så har vi svårare och svårare de senaste åren att få loss spelarna från sina klubbar, det är supertråkigt, vi vill inget hellre än att de ska vara med på galan.

På fotbollsgalan för två år sedan blev det stort rabalder när Anders Svensson fick en bil av förbundet och inte Therese Sjögran för samma bedrift. Men Sundhage tycker att damfotbollen behandlas med respekt nuförtiden. 

– Om man tittar på vad som gjorts sedan jag kom tillbaka från min tid i USA har det gjorts en fantastisk satsning på flick- och damfotbollen, säger Sundhage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".