Marija Banusic och Lina Hurtig, två unga talanger här tillsammans med veteranen Therese Sjögran. Bilder: Scanpix

U20-VM för damer 2016 kan avgöras i Sverige

Sverige har plötsligt fått en möjlighet att arrangera U20-VM för damer 2016.
– Spännande! FIFA vet ju att vi arrangerade ett succé-EM i Sverige 2013 och har en inarbetad organisation som kan genomföra turneringen på ett bra sätt, säger Göran Havik, projektledare hos SvFF.

Sydafrika hoppade av i somras som tänkt arrangör av U20-VM 2016 och på sensommaren kom förfrågan från FIFA till Sverige och troligen har ytterligare nationsförbund fått samma fråga. Beslut om arrangörsland tas runt årsskiftet. Det skulle i så fall bli det första världsmästerskapet för ungdomar i Sverige och på den näst högsta nivån på damsidan.

– Våra mycket goda kontakter och samarbete med kommuner, distrikt och föreningar ute i landet sedan såväl dam-EM 2013 som U21-EM 2009 och andra landskampsarrangemang har inneburit att vi på kort tid kunnat arbeta fram och presentera ett mycket starkt koncept. Spelorter vi kommer att använda oss av i så fall är Eskilstuna, Linköping, Umeå och Östersund, och det blir en turnering som avgörs på konstgräs precis som i U20-VM i somras och kommande dam-VM 2015, fortsätter Havik.

I somras arrangerades U20-VM i Kanada med Edmonton, Moncton, Montreal och Toronto, som spelorter. Kvalificerade nationer var förutom Kanada som arrangör: Nordkorea, Ghana, Finland, Tyskland, USA, Kina, Brasilien, Nigeria, Sydkorea, England, Mexiko, Frankrike, Nya Zeeland, Paraguay, Costa Rica.

2016 blir den åttonde VM-turneringen, den första spelades 2002, även då i Kanada. Totalt såg 288 558 åskådare (snitt 9 017) matcherna i årets U20-VM och världsmästare blev (förstås) Tyskland som slog Nigeria med 1-0 i finalen. Frankrike knep bronspengen före Nordkorea. Bästa målskytt (sju mål) och till bästa spelare utsågs Nigerias Asisat Oshoala. Totalt har USA och Tyskland tre VM-segrar var samt Nordkorea en.

– Det skulle vara fantastiskt att få spela ett VM hemma i Sverige, vilken morot för våra duktiga unga spelare att se fram emot och förstås en bonus i deras utbildning, säger Calle Barrling, förbundskapten för det svenska U19-landslaget som då blir Sveriges representanter.

Sverige har deltagit i ett U20-VM tidigare. Årskullen födda 1990 och senare med bland andra Antonia Göransson och Sofia Jakobsson deltog i Tyskland 2010 och nådde kvartsfinal där man föll mot Colombia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".