Shejk Mohammed bin Hamad al-Thani, ordförande i Qatars ansökningsgrupp och Fifas ordförande Sepp Blatter. Foto: TT

Dödstalet ökar i kritiserat VM-bygge

Förmodligen minst 1 400 döda och siffran stiger stadigt i byggförberedelserna inför fotbolls-VM i arablandet Qatar 2022. Och nästan inget händer, enligt svenska byggfackets bas på återbesök i det rika oljelandet. 

Trots strålkastarljuset som stundom riktats på förhållandena kring byggandet av arenorna inför fotbolls-VM i Qatar, så har arbetarnas situation inte förbättrats.

– Det har inte hänt just något alls, det går väldigt, väldigt sakta, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm på återbesök i Qatar.

Han har träffat ett 100-tal byggarbetare från Bangladesh, Nepal och Filippinerna, flera av dem samma personer som han träffade under sitt besök för ett år sedan.

– De sitter i en fruktansvärd situation, flera har inte fått sina pengar på 6-7 månader, säger Lindholm på telefon från Qatar.

Deras arbetssituation kan närmast beskrivas som slavliknande. Bland annat finns regler som förbjuder arbetarna att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd.

Sedan tidigare har det rapporterats om att cirka 1 200 byggnadsarbetare redan dött. Den siffran har sedan dess skrivits upp till närmare 1 400. Det var i våras.

Enligt Christer Wälivaara, strateg på Byggnads enhet för internationell verksamhet, tyder fakta från facken i Nepal och Indien tillsammans med deras ambassader att siffran i dag är ännu högre.

Internationella fackliga samorganisationen har varnat för att över 4 000 byggarbetare riskerar att dö på grund av vidriga arbetsförhållanden innan fotbollsfesten tar vid.

Viss framgång har rönts i samarbete med de internationella byggjättarna på plats i Qatar, enligt Byggnads. Men det krävs också att sponsorer och fotbollsförbundet Fifa sätter press. Men där har inte mycket hänt ännu även om facken uppvaktat både hotelljättar och sponsorföretag som Coca-Cola och McDonalds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".