Viktoria Helgesson, arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Många missar igen för Viktoria Helgesson

Om kortprogrammet var ett stort kliv framåt för Viktoria Helgesson så var det fria programmet ett steg tillbaka igen. GP-tävlingen i Shanghai slutade med en sjundeplats för svenskan.

Efter ett lyckat kortprogram misslyckades konståkaren Viktoria Helgesson i det fria programmet i GP-tävlingen i Shanghai. Men det blev ändå en sjundeplats totalt.

Viktoria Helgesson har haft en tung säsongsinledning, som tog vid där den misslyckade OS-säsongen slutade.  Men så, i Shanghais GP igår, gjorde hon ett riktigt lyckat kortprogram igår och var sexa inför det fria programmet idag.

Men i friåkningen fick Viktoria Helgesson problem direkt. Ögel-hoppen fungerade inte alls, hon inledde programmet med ett fall på trippel ögel och i nästa försök på samma hopp blev det bara ett varv istället för tre. Inte heller flip-hoppet fungerade för 26-åringen (i dessa sammanhang en hög ålder).

Turligt nog för Viktoria Helgesson var det många missar för de andra åkarna också. Och som alltid plockade den skridskoskickliga svenskan många poäng på den konstnärliga presentationen.

Därmed tappade Viktoria Helgesson bara en placering jämfört med kortprogrammet. Hon slutade på sjunde plats, fick världscuppoäng och kan summera en tävlingshelg som blev betydligt bättre än förra veckans GP i Kanada, då hon blev näst sist.

Därmed är Viktoria Helgessons GP-säsong över (två tävlingar är max). Nästa vecka tävlar systern Joshi, som är på väg tillbaka efter ännu en operation.

I slutet av januari och i början på februari avgörs EM i Globen. I mars är konståkarna tillbaka i Shanghai för VM.

Till VM lär ryskan Elizaveta Tuktamysjeva ha med sig bra minnen från ishallen i Shanghai.  Hon imponerade stort och fick en stor broccoli i tyg inkastad på isen efter sitt åk.

Landsmaninnan Julia Lipnitskaja, den 16-åriga europamästaren med de osannolika piruetterna, var i ledningen inför det fria programmet med stod för ett antal okaraktäristiska missar och slutade tvåa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista