Gefles Simon Lundevall jublar efter målet. Foto: TT Nyhetsbyrån
Gefle-Ljungskile 1-0 (4-1 totalt)

Gefle kvar i allsvenskan

Roger Sandberg och Simon Lundevall efter Gefles säkrade kontrakt
3:16 min

Gefle flyttar - men inte till superettan. 

Det blir en allsvensk invigning på den nya fotbollsarenan på Gavlehov nästa år. 

Söndagens 1-0 på Ljungskile gav totalt 4-1 i kvalet.

– Nya arenan blir ett viktigt avstamp för klubben, säger Gefles tränare Roger Sandberg efter segern till Radiosporten. 

Radiosportens Dag Malmqvist tar ut matchens lirare i båda lagen:
Gefle: Simon Lundevall
Ljungskile: Markus Gustafsson

Strömvallen i Gävle har blivit 111 år och går i pension.

På söndagen stod det klart att den nya fotbollsarenan vid Gavlerinken på området Gavlehov två kilometer norrut tar emot ett allsvenskt lag 2015 - enligt gällande tidsprognos några matcher in i säsongen.

– Det blir nytt gräs, nya omklädningsrum och alla lokaler runt om, det kommer vara viktigt för fotbollen, säger Sandberg om nya arenan.

Det drog visserligen in mörka moln söderifrån lagom till avspark men Gefle hade inga problem att försvara sin 3-1-ledning från det första kvalmötet med Ljungskile.

Bara fyra lag i allsvenskan släppte in färre mål än Gefle - ja, extränaren Per Olssons Djurgården var ett av dem - och gästrikarna bjöd inte på mycket i kvalet heller.

Ljungskile skakade fram en het chans att ta ledningen och sätta press på hemmalaget men Gefles målvakt Emil Hedvall räddade Steven Olds hårda nick från nära håll nära 20 minuter in i första halvlek.

– Vi visste att det inte behövdes mycket för att det skulle bli nerver, men efter en lite trevande start har vi kontroll på det efter 15 minuter, säger Roger Sandberg. 

I början av andra halvlek såg yttermittfältaren Simon Lundevall till att det blev en kul avskedsmatch i Gefle. 26-åringen som nästa säsong spelar i Elfsborg vrickade till sig lagom mycket utrymme i straffområdet och slog in 1-0.

– Ett jävligt bra avslut på säsongen. Det är lätt att det knyter sig om man blir spänd – men vi genomför matchen på ett jävligt viktigt sätt, säger Lundevall till Radiosporten.

Gefle kunde börja fira och Sandberg dansade framför Gefle-klacken under Radiosportens intervju.

– Nu är man populär när vi höll oss kvar, säger Sandberg som hoppas att Lundevall blir enda tunga tappet till nästa säsong.

– Jag har goda förhoppningar om att behålla de jag vill. Sen förstärker jag gärna på några positioner. Men vi tog ändå 32 poäng med den här truppen i allsvenskan och har bara tappat Lundevall än så länge.


MATCHFAKTA

Gefle-Ljungskile 1-0 (0-0)

1-0 Simon Lundevall (51).

Varningar, Gefle: Dardan Mustafa . Ljungskile: Niclas Andersén.

Domare: Andreas Ekberg, Lund.

Publik: 4 228.

Gefle (4-4-2): Emil Hedvall - Jesper Florén, David Fällman, Anders Wikström, Jens Portin - Simon Lundevall, Anders Bååth, Robin Nilsson (Marcus Hansson 87), Jonas Lantto - Dioh Williams (Johan Bertilsson 58), Johan Oremo (Dardan Mustafa 58).

Ljungskile: (4-4-2): Alex Horwath - James Sinclair (Robin Iglicar 67), Petter Björlund, Steven Old, Niclas Andersén (Korab Bakraqi 67) - Jakob Olsson, Aleksandar Kitic, Marcus Gustafsson, Ken Sema - Jonas Lindberg, Hannes Stiller (Anton Tideman 67).

Gefle till Allsvenskan med sammanlagt 4-1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".