Lewis Hamilton (t.v.) försökte lämna när Nico Rosberg (t.h.) hyllades för segern. Foto: TT Nyhetsbyrån

af Petersens F1-blogg: ”Nico såg ändå ut som en loser”

Två vinnare i Sao Paulo. En förlorare. Nico Rosberg slog tillbaka. Kanske till stor överraskning för många. Det är ju Lewis Hamilton som haft flyt den senaste tiden och vunnit fem lopp i rad. Gjort allt rätt och trodde väl att även Brasiliens GP skulle bli en enkel match. Nico såg ju ändå ut som en loser.

Lewis kunde visserligen inte vinna titeln men med ytterligare en seger skulle han knuffa ner Nico i en mörk källare fylld av förlorare. Icke sa Nico. Han var snabbast i alla träningspass och dessimellan gav han sin motståndare ett par pikar.

I Italien, Japan och USA gjorde Nico fel som kostade honom segern. Han var också den förste att erkänna. När han kom till Sao Paulo sa han att han lärt sig en dyrköpt läxa. Han hade rätt. Körde ett perfekt lopp och gjorde inte ett enda misstag. Undrar om han ofta kollade i backspegeln. Om ja blev han ändå inte stressad. Var helt enkelt cool. Visserligen låg konkurrenten bara några meter bakom men den här gången höll han sig hela tiden på racinglinjen och lämnade ingen plats. På sista varvet gav Lewis upp.

Den här gången var det däremot Lewis som gjorde ett misstag. Stannade ute ett varv för länge på slitna däck. Nico var i depån och bytte och engelsmannen gasade lite extra för att försöka köra till sig ett försprång så när han kom ut efter sitt stopp skulle han leda. Men när han bromsade i en kurva gled han av och tappade antagligen segern.

Ok titeln är inte förlorad men ett delmål. Pokalen från Brasiliens gp saknades i hans prissamling och det retar honom.

Att han kände sig som en förlorare såg man på pallen. Nico jublade. Felipe Massa ännu högre och vildare. Lewis lyfte visserligen sin pokal i luften men med ett stelt ansikte och utan ett leende. När Nico blev intervjuad av Nelson Piquet försökte Lewis lämna pallen men blev tillsagd att gå tillbaka.

Dålig förlorare? Både ja och nej. Det är aldrig skoj att få stryk och absolut inte av stallkamraten och den ende som kan ta titeln från honom. Lewis blev överaskad av att Nico körde ett lopp utan misstag. Så på sätt och vis kan jag förstå att han inte såg särskilt glad ut på pallen. Men för oss alla andra kommer det att bli som vi ville. Sista loppet blir en ren final.

Den andre vinnaren var utan tvekan hemmaidolen Felipe Masssa. Han blev hyllad som en hjälte och som jag tycker med rätta. Trots två fel.

För det första körde han för fort i depån och var tvungen att komma in och stå still i fem sekunder innan mekanikerna fick byta däck. Dessutom stoppade han en gång vid fel team. McLaren istället för Williams. Efteråt skrattade han åt det hela och sa att i ivern är det lätt att se fel. Mekanikernas overaller är ju så lika. Felipe är inte den första som gör det misstaget.

Att han inte skulle hänga med de bägge Mercedes bilarna visste han. Men det fanns ett helt gäng andra som kunde slagit honom. Den här säsongen har veteranen fått regelbundet stryk av sin unge stallkompis finändaren Valtteri Bottas så jag unnar verkligen Felipe den här framgången. Och tittade man närmre såg man en liten glädjetår i hans ögonvrå. Nedanför pallen satt sonen på mammas axlar och han bar stolt en t-shirt med texten My Daddy Drives a Williams Car. Och det gör pappa med själ och framförallt hjärta.

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".