Det svenska handbollslandslaget under EM-kvalet tidigare i höst. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sveriges motståndare drar sig ur VM

Förenade Arabemiraten har dragit sig ur vinterns handbolls VM i Qatar. Det är det andra avhoppet från turneringen, redan i fredags meddelade Bahrain att man inte ställer upp.

Avhoppet får en direkt påverkan för Sverige som är lottade i samma grupp som Förenade Arabemiraten.
Internationella handbollförbundet skriver på sin hemsida att beslut om ersättare för de båda avhoppade nationerna kommer att fattas vid förbundets nästa rådsmöte den 21 november.

Sveriges kvarvarande gruppmotståndare är Frankrike, Algeriet, Tjeckien och Egypten.

Tidigare i år valde Internationella handbollförbundet att stoppa Australien från deltagande i VM på grund av att man inte längre erkände Oceaniens kontinentförbund. Den gången valde IHF att ersätta Australien med den bästa inte kvalificerade nationen från förra VM som var Tyskland. Skulle man leta ersättare efter samma princip den här gången så är det Ungern och Serbien som står på tur, vilket skulle göra Sveriges VM grupp betydligt svårare än efter den ursprungliga lottningen.

Vilka principer IHF kommer att använda är dock högst oklart. Den mest logiska tanken vore att man sökte ersättare bland de utslagna nationerna i Asien eftersom de avhoppade nationerna kvalat in som representanter för den kontinenten.

En talesman för Förenade Arabemiraten säger till AFP att skälet till avhoppet är otillräckliga förberedelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".