Sara Thunebro skickade en syrlig passning till Fotbollförbundet under galan. Foto: Anders Wiklund/TT

Spelarnas kritik mot galan: ”Planera den bättre”

Flera av Fotbollsgalans kvinnliga pristagare kunde inte vara på plats. Något som möttes av stor kritik. 
– Planera den bättre så att jag slipper återkomma, sade Sara Thunebro, som tog emot ett av Lotta Schelins priser. 

Damernas Champions League är mitt uppe i åttondelsfinalerna. De första matcherna spelades i helgen, med returer på onsdag och torsdag. Därför fanns inte Frankrike-proffsen Lotta Schelin, Lyon, eller Caroline Seger och Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain, på plats på Fotbollsgalan. Inte heller Linköping kunde vara på plats, då de redan rest till Ryssland för returmötet med Zvezda Perm.

Schemakrocken uppmärksammades av landslagsbacken Sara Thunebro, som skickade galans syrligaste passning när hon tog emot Lotta Schelins pris som Årets forward:

– Och så vill jag ge en passning till dem som planerar Fotbollsgalan att planera den på ett bättre datum så att jag slipper återkomma för att hämta Lottas priser.

Rosengårds anfallare Anja Mittag, som prisades som årets skyttedrottning och som Årets mest värdefulla spelare i damallsvenskan, säger att galan ställer till uppladdningen. Rosengård möter danska Hjørring på bortaplan på torsdag.

– Så klart är det inte den bästa uppladdningen vi kan få. Absolut. Har man match på onsdag och har spelat i lördags så går det inte, säger Mittag.

– Jag kommer ihåg förra året när vi spelade i Champions League mot Wolfsburg. Då var vi på galan på måndagen och hade match på onsdagen. Det kom helt fel och jag tror att det var en del i att vi förlorade matchen.

Hedvig Lindahl, Årets målvakt, sällar sig till dem som tycker att det är dags för förbundet att hitta ett datum så att samtliga herr- och damspelare kan komma till Fotbollsgalan.

– Det är dags att ta steget fullt ut till att bli helt jämställda.

Lotta Schelin tilldelades även Diamantbollen - för femte gången - och det priset fick hämtas av den tidigare landslagsstjärnan Victoria Sandell Svensson, nu sportchef i Elitfotboll dam. Även Sandell Svensson beklagade planeringen:

– Det är ju tråkigt att det är så. Damfotbollen börjar ju bli ännu större nu, så man får nog börja titta på något annat. I detta fallet blir det ju att damerna inte kommer hit och det är ju tråkigt. De borde också firas precis som killarna gör.

Frågan är dock när galan ska ligga för att passa både herrarnas och damernas spelscheman. I dagsläget ligger den i samband med herrlandslagets samling i november.

– Det vet jag inte. Men man ska försöka lösa det så gott det går. Går det inte, så går det inte, säger Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".