Rosengård på måndagskvällens Fotbollsgala. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Rosengård på måndagskvällens Fotbollsgala. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Rosengård: ”Ångrar att vi inte bojkottade - ren förnedring”

Damallsvenska mästarlaget Rosengård rasar efter måndagens tevesända fotbollsgala.

– Vi ångrar att vi inte bojkottade årets gala. Vi pratar om ren förnedring, säger sportchefen Erling Nilsson till sydsvenskan.se.

Nilsson pekar på en rad händelser som han, och föreningen, menar visar dålig respekt för kvinnlig fotboll och dess utövare. Allra hårdast kritiserar man hur olika dam- respektive herrlandslaget behandlades - att kvinnorna gick in till galan som vem som helst, flera timmar före tv-sändningen.

– Sen kommer herrlandslaget in som något slags gudar precis innan sändning, säger Erling Nilsson. Och hela salongen ska stå och hylla dem - för vad?

– Tjejerna har kvalat in till VM och herrarna har inte kvalat in till något.

Nilsson kritiserar även den uteblivna hyllningen av Therese Sjögrans landskampsrekord på 200 matcher och han anser att skämtet med cykeln var respektlöst mot Sjögran.

Rosengård anser att de ansvariga för fotbollsgalan, Svenska Fotbollförbundet, måste bestämma sig för om kvinnlig fotboll ska tas på allvar eller inte.

– Jag förstår inte att de inte märker signalerna. Är de fullständigt tondöva. Vad ska vi säga till 13-14-åriga tjejer som spelar fotboll? Hur ska vi förklara att de behandlas olika? För snacket om jämlikhet är bara snack, det kan förbundet lika gärna erkänna.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".