Arkivbild: Marita Koch, DDR. Foto: AFP.
Arkivbild: Marita Koch, DDR. Foto: AFP.

Miro Zalar: "Alla är 80 år och har glömt bort saker och ting"

Miro Zalar: "Lika pinsamt som med Gatlin"
0:28 min

Idag presenterade det internationella friidrottsförbundet tolv nya namn som numera ingår i friidrottens Hall of Fame. Ett namn som sticker ut är den östtyska världsrekordinnehavaren på 400 meter, den dopningsanklagade Marita Koch

Idag presenterade det internationella friidrottsförbundet tolv nya namn som numera ingår i friidrottens Hall of Fame. Ett namn som sticker ut är den östtyska världsrekordinnehavaren på 400 meter, den dopningsanklagade Marita Koch.

Marita Koch har ett närmast osannolikt och omöjligt världsrekord på 47,60 på 400 meter. Hon sprang det i Canberra för snart 30 år sedan.

– Jag tycker det är lika pinsamt som när Justin Gatlin blev föreslagen som Årets Friidrottare. Man undrar ju hur de som sitter i dessa kommitéer tänker. Eller de tänker inte. Eller så är de 80 år och äldre och har glömt bort saker och ting. Jag blir bara förbannad när jag hör det, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Sedan dess har muren har fallit och allt fler avslöjanden, vittnesmål och fakta har presenterats gällande den systematiska dopningen i det forna DDR. Marita Koch själv testades aldrig positivt och har heller aldrig erkänt dopning.

Därför är hon nu också med i friidrottens Hall of Fame. Även den multikompetenta össtyskan Heike Drechsler finns med numera, i gott sällskap av andra dopningsanklagade namn som Natalja Lisovskaja (kula) och Wang Yunxia (5000 meter).

Kvinnliga världsrekord från 80-talet, som fortfarande står sig:

100 meter: Florence Griffith Joyner (USA) 10.49

200 meter: Florence Griffith Joyner (USA) 21.34

400 meter Marita Koch (DDR) 47,60

800 meter: Jarmila Kratoschvilova (Tjeckoslovakien) 1.53,28

100 meter häck Jordanka Donkova (bulgarien) 12,21

Höjdhopp: Stefka Kostadinova (Bulgarien) 2.09

Längdhopp: Galina Tjistjakova (Sovjet) 7.52

Kula: Natalja Lisovskaja (Sovjet) 22.63

Diskus: Gabriele Reinsch (DDR) 76.80

Sjukamp: Jackie Joyner-Kersee (USA) 7291p

4x400 meter: Sovjetunionen 3.15,17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".