Therese Sjögran och Albin Ekdal under Fotbollsgalan 2014. Foto: Anders Wiklund / TT
Therese Sjögran och Albin Ekdal under Fotbollsgalan 2014. Foto: Anders Wiklund / TT

TV4 kan förlora Fotbollsgalan

Ur Studio Ett: Om Fotbollsgalan med Anja Gatu, Camilla Hagman, Pelle Porseryd
11 min

Efter kritikstormen mot Fotbollsgalan i måndags öppnar nu Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att flytta evenemanget till en annan tv-kanal.

– Frågan om vem som ska sända galan är helt öppen, säger Camilla Hagman som är förbundets kommunikationschef.

Fotbollsgalan i måndags har i efterhand kritiserats på flera punkter men mest uppmärksamhet har den uteblivna hyllningen av Therese Sjögran fått. En sådan hyllning var planerad (Sjögran har nyligen gjort sin 200:e landskamp) men TV4 ansåg sig tvungna att stryka punkten eftersom andra delar under galan drog ut på tiden.

– Vi var fyra minuter för långa, det var överdrag på olika punkter som vi inte kunde styra över, bland annat Olof Mellberg-punkten och framförallt när GES delade ut pris. Fyra minuter i tv-sammanhang är väldigt långt och hämta ikapp det kan man inte göra genom att ändra lite på toppen, sa TV4:s producent Pelle Porseryd till Aftonbladet igår.

Svenska fotbollförbundet var tydliga med att man inte uppskattade TV4:s beslut att stryka Sjögran-inslaget och Camilla Hagman kallade det ”bedrövligt”. Samtidigt tyckte Hagman att galan blev bra totalt sett.

Idag låter det lite annorlunda. SvFF vill göra en total översyn av Fotbollsgalan.

– Vi gör den här översynen av galan totalt sett, vilket TV4 är införstådda med. Därför är frågan om vem som ska sända galan och om vi ska sända den helt öppen, säger Hagman till Studio Ett.

– Vi vill börja från ett vitt papper. Hur kan vi arrangera något som bäst visar svensk fotboll och som också hyllar alla fantastiska prestationer under ett år?

Enligt Cecilia Hagman skrivs avtalen med TV4 år för år och därför blir det en ny diskussion 2015 om galan som eventuellt ska arrangeras då. I sina överläggningar vill förbundet också diskutera vilket datum arrangemanget ska vara på eftersom även det fick kritik inför årets gala när flera tunga namn på damsidan tackade nej. Caroline Seger, Lotta Schelin och Kosovare Asllani kunde inte närvara på grund av närliggande matcher i Champions League.

LYSSNA på diskussionen från Studio Ett i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".