Kristofer Ottosson ger SHL-lagen varsitt råd
Foto: TT Nyhetsbyrån/SR

Ottossons råd till SHL-lagen inför återstarten

Ottosson: ”De behöver träna försvarsspel”
15 min

Radiosportens ishockeyexpert Kristofer Ottosson ger samtliga SHL-lag ett gott råd inför återstarten av ligan i kväll.

Kristofer Ottoson, Radiosportens expert, ger samtliga SHL-lag råd inför kvällens omgång då ligan startar igen efter landslagsuppehållet. 

Leksand: – Nu ska de jobba med de spelare som de har. Försöka stärka dem mentalt och tänka långsiktigt. Just praktiska förändringar tycker jag är gjorda. Nu går det inte att göra så mycket mer i Leksand – värvningar har gjorts och förändringar har skett. Nu handlar det om att jobba mentalt och gjuta mod i spelarna.

Färjestad: – Träna mer försvarsspel. De behöver hjälpa sina målvakter bättre, kan de släppa in mindre mål behöver de inte känna att de måste göra många mål för att vinna. Fokus på försvarsspelet, släppa in mindre mål – börja där.

Brynäs: – De har underpresterat sett till och en ökad konkurrenssituation kan sätta fart på laget (Magnus Wahlman pratar mer utförligt i ljudklippet, tre minuter in).

Modo: – Modo behöver få igång Linus Ullmark i målet, han var ju fantastisk förra året. Han behöver mer hjälp att rädda puckarna. Nyckeln ligger i försvarsspelet. Ge Ullmark möjlighet att bli bra i målet.

Luleå: – De har förlorat många uddamålsmatcher. De startade väldigt bra med en kraftfull, fartfylld hockey. Tillbaka till det, och tro på det bara. De gör mycket rätt. Sen har de haft lite otur med resultaten i slutet vilket har gjort att de har dalat i tabellen.  

Växjö: – De har inte motsvarat förväntningarna. De var väldigt svårslagna förra året. De måste tillbaka till sitt framgångsrecept, även om de tycker att de har ett kreativare och bättre lag än tidigare. Segerrecpetet är att vara ett tajt lag.

Djurgården: – En överraskning att de ligger så högt. För dem handlar det om att veta om varför de ligger där de ligger. De har spelat efter sina förutsättningar. De vet att de måste spela ett tajt försvarsspel. De måste påminna sig om hur de vinner sina matcher och fortsätta på det. Inte sväva iväg, och försöka förändra sig och spela en annan typ av hockey.

Linköping: – De behöver sprida ansvaret på något sätt. De har några spelare som är extremt dominerande. Det är svårt att bygga riktigt framgång på det. Fler behöver få ansvar och känna sig delaktiga. 

Örebro: – Också en överraskning. De spelar en intressant hockey och är noga med pucken och försöker hitta kreativa lösningar. Det tycker jag att det ska fortsätta med, men det de ska göra är att vara försiktiga med när man har sina kreativa lösningar. De får inte göra för många misstag med pucken, speciellt i egen zon. 

HV71: – De ska hitta, alternativt behålla, tydliga roller bland forwards. De har en kreativt och härlig forwardsuppsättning, men alla kan inte göra det roliga och göra massor med mål och poäng. En del måste ta ett annat ansvar också. 

Frölunda: – De kan ta pucken mot mål lite fler gånger, lite tidigare i anfallen. Det skulle kunna skapa större problem för motståndarna. De skapar redan stora problem, men lite fler puckar och spelare mot mål, lite tidigare i vissa anfall.

Skellefteå: – Det handlar om att påminna sig om vad som har lett dem till framgång tidigare. Men också att fortsätta leda utvecklingen och förnya sitt dokument. Lagen kikar på Skellefteå, och för att behålla sitt försprång så kanske Skellefteå måste förnya sig och se vad de kan utveckla för att ligga i framkant. Inget riktigt speltekniskt råd, men mer allmänt.   

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".