Peter Forsberg, vice ordf Svenska ishockeyförbundet. Foto: TT. Collage: Radiosporten
Peter Forsberg, vice ordf Svenska ishockeyförbundet. Foto: TT. Collage: Radiosporten

Efter Karjala-kaoset – Nu kan KHL tidigareläggas

Svenska ishockeyförbundet: "Vi tror att de kommer starta runt den 15 augusti"
2:05 min

Efter det stora KHL-spelarkaoset inför årets Karjalaturnering kan den ryska hockeyligan tidigareläggas med tre veckor nästa säsong så att spelarna kan vara med i landslagsturneringarna.

– Vi tror att de kommer starta tidigare, runt den 15 augusti, säger Peter Forsberg, vice ordförande på Svenska ishockeyförbundet till Radiosporten.

Förra helgen vann Tre Kronor Karjalaturneringen för första gången på 17 år. Men inför turneringen var det en smått kaotisk situation kring huruvida KHL-klubbarna skulle släppa iväg sina spelare eller inte eftersom ligan inte gjorde ett uppehåll till skillnad från resten av Europa.

Ligan KHL hade sagt ja till att spelarna åkte på landslagssamling, men några klubbar och tränare sade nej på grund av det egna lagets situation.

Sveriges förbundskapten Pär Mårts tvingades lämna vakanta platser i sin trupp för att fylla på med KHL-spelare som lämnade sena besked.

De svenska spelarna Staffan Kronwall, Martin Thörnberg, Johan Backlund och Oscar Möller tackade till slut nej till spel i Tre Kronor eftersom de upplevde att de bäst behövdes i den egna klubben. Tjeckien ställde upp med ett lag helt utan KHL-spelare.

I lördags hölls ett möte mellan de fyra nationerna i Euro Hockey Tour där frågan kring KHL-spelarna diskuterades. Det råder samstämmighet mellan Sverige, Tjeckien, Ryssland och Finland.

– Alla nationer värnar om att det ska vara uppehåll, och jag tror att KHL har kommit till en klar insikt att man inte kommer spela under brejken (landslagsuppehållen reds anm) i framtiden, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska ishockeyförbundet, som varit med och hanterat dialogen med KHL angående Tre Kronor-spelarna.

Den här säsongen startade KHL den 3 september. Nästa säsong kan tidigareläggas med tre veckor för att underlätta för klubbarna att släppa iväg landslagsspelarna.

– Det är sagt att KHL kommer spela 66 omgångar under nästa säsong. Då tror vi att de kommer börja tidigare, runt den 15 augusti, för att kunna hantera brejken, säger Peter Forsberg.

När kan ett beslut fattas i den här frågan?
– Det får de ta inför nästa säsong. Men jag tror inte att det kommer bli något stort problem. Med tanke på den här problematiken som har uppstått tror jag man inser själv att det är ohållbart, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska ishockeyförbundet, till Radiosporten.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".