Fifas president Sepp Blatter. Foto: Alessandro Della Bella/AP.
Fifas president Sepp Blatter. Foto: Alessandro Della Bella/AP.

Qatar och Ryssland får behålla VM

Olämpliga och oroande detaljer
1:21 min

Fifas tillsatta etiska kommitté meddelar under torsdagen att varken Ryssland eller Qatar förlorar arrangörskapet av VM 2018 respektive 2022. Det finns enligt utredarna inga bevis för att Quatar på något sätt lyckats "köpa" arrangörskapet.

Det har länge diskuterats hur det egentligen gick till i kulisserna när Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar fyra år senare. Efter en rad anklagelser om korruption och mutor under urvalsprocessen har Fifa låtit en etisk kommitté gå till botten med misstankarna och undersöka anklagelserna närmare.

Under torsdagen släpptes den efterlängtade rapporten som menar att även om enskilda händelser kan ha inträffat så har det inte påverkat urvalsprocessen som helhet, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fifas etiska kommitté konstaterar ändå att det funnits "oroande omständigheter" kring kampanjerna inför valen av VM-värdar 2018 och 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".