FIFA-utredningens kritik mot England

Processerna för att utse Ryssland och Qatar till VM-värdar 2018 och 2022 var inte korrupta, det slår det internationella fotbollförbundet FIFA fast i sin egen internutredning som publicerades idag. Däremot får England kritik.

England sökte men fick inte fotbolls-VM 2018. Arrangemanget gick istället till mångas förvåning till Ryssland. I samband med den utredning som gjorts angående mutanklagelser mot både Ryssland men framförallt Qatar är det dock England som i dag (torsdag) får mest kritik i den rapport som Hans-Joachim Eckert presenterade.

Eckert är ordförande för en del av FIFA:s etikkommitté som utvärderat utredningen.

Kritiken mot England handlar om att en tidigare FIFA-medlem, Jack Warner, ska ha lyckats muta England tidigt i processen, runt 2009-2010. Enligt utredningen riktade Warner flera opassande förslag till den engelska delegationen för VM-ansökningen och dessa förslag tillgodoseddes ofta enligt utredningen.

Förslagen ska bland annat ha handlat om att Warner ville ha hjälp med ett jobb i Storbritannien åt en nära vän. Englands VM-organisation ska också ha åtagit sig att betala en nota för en stor galamiddag för flera medlemmar i det karibiska fotbollförbundet.

England har idag slagit tillbaka mot anklagelserna. I ett officiellt uttalande på FA:s (engelska fotbollförbundet) hemsida säger man:

”Vi accepterar inte den kritik när det gäller integriteten i Englands ansökning till VM, inte heller mot enskilda individer som var inblandade. Vi stod för en transperent ansökning.”

Jack Warner kommer från Trinidad och Tobago och var under en period vice-president för FIFA. Han var också president för fotbollförbundet i Karibien och Centralamerika men tvingades lämna dessa uppdrag 2011 som en följd av korruptionsanklagelser.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".