2014, Björn Ferry, Foto: TT
Björn Ferry i OS, Foto: TT

Skidskytteexperten: ”Det har viskats om detta länge”

Linda Bengtsson: ”Ferry är ju rubrikernas man”
3:31 min

Björn Ferry, den så frispråkige tidigare olympiska mästaren i skidskytte, ska släppa en bok som tycks vara lika frispråkig som man kunde ana. Fylld av historier kring vad som hände bakom kulisserna i skidskyttelandslaget.

Expressen har fått ta del av boken å publicerat uppgifter om att Björn Ferry sågar stora delar av den dåvarande landlagsledningen, förbundskaptenen Staffan Eklund och herrtränaren Jonas Johansson - och han ger sig också på Wolfgang Pichler.

Björn Ferry skriver att han inte ansåg att herrtränaren Jonas Johansson höll måttet, och att såväl Wolfgang Pichler som Staffan Eklund tvingades bort efter en lång tids missnöje från åkarna, särskilt från Björn Ferry.

Staffan Eklund kontrar i Expressen med: "Björn har valt att vara en clown och kommer förmodligen under resten av sitt liv att också uppfattas som en sådan".

Radiosportens expert känner dock till kritiken mot Staffan Eklund sedan tidigare.

- Björn Ferry är inte den första som tycker det här, jag har hört det viskats om det tidigare. Men ingen har varit såhär tydlig förut, säger Radiosportens expert Linda Bengtsson.

Björn Ferry beskriver också den frostiga stämningen i damlandslaget. Att de som varit med länge frös ut dom nya. Han kallar det mobbning. Det här dementeras av de som ingick i landslaget då.

- Mobbning är ett oerhört laddat begrepp och ett starkt ord. Det är klart att sådana åsiker skakar om skidskytte-Sverige. Sen får man se till så att det inte är en kultur som råder, men också blicka framåt med den nya organisationen som finns.

Vad säger allt det här om svenskt skidskytte?

- Skidskytte är en liten sport och man har talat om det som en familj, det är tråkigt om det inte skulle vara så, säger Linda Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".