Arbetare bygger ett monument på Malabo-arenan inför afrikanska cupen i Ekvatorialguinea 2012. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Arbetare bygger ett monument på Malabo-arenan inför afrikanska cupen i Ekvatorialguinea 2012. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Ekvatorialguinea blir ny värd för Afrikanska mästerskapen

Ekvatorialguinea tar över Afrikanska mästerskapen i fotboll från Marocko. Det beslutade Afrikanska fotbollsförbundet (Caf) vid ett möte i Kairo på fredagen. 

Marocko fråntogs i tisdags mästerskapen nästa år av Caf. Dessutom diskvalificerades landet från att delta i turneringen.

Marocko ville skjuta upp turneringen av rädsla för ebola, men Caf har hela tiden ansett att den bör spelas som planerat. Afrikanska mästerskapen ska spelas 17 januari-8 februari.

Ekvatorialguinea är en av Afrikas minsta nationer. Landet gränsar till Kamerun och Gabon och ligger vid den atlantiska Biafrabukten. Den spansktalande befolkningen uppgår inte till mer än drygt 600 000 personer. Landet arrangerade Afrikanska mästerskapen tillsammans med Gabon 2012.

Caf meddelade att beslutet togs efter ett möte mellan Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang och Caf-ordföranden Issa Hayatou i landets huvudstad Malabo.

Matcherna i turneringen ska spelas i Bata, Ebebiyin, Mongomo och Malabo. Lottningen ska göras i Malabo den 3 december.

Afrikanska mästerskapen spelas vartannat år och Nigeria är regerande mästare.

Ekvatorialguinea diskvalificerades ur Afrikanska mästerskapen i augusti för att ha använt en otillåten spelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".