Foto: TT Kollage: Radiosporten
Foto: TT Kollage: Radiosporten

Slalompremiär i finska Levi – åtta svenskor på startlinjen

Slalompremiär i finska Levi
6:17 min

När årets alpina slalomsäsong inleds i helgen i finska Levi kommer Sverige med två starka landslag – på toppen och på bredden. Åtta damer kör på lördagen och sju herrar under söndagen. Av dem återfinns totalt åtta i första startgrupp jämnt fördelade.

Extra spännande ska det bli att följa Jens Byggmark som var skadad hela förra säsongen och så Sara Hector och Kalle Lindh som går in i slalomsäsongen med höga startnummer men som enligt rapporterna åkt riktigt snabbt på träning.

Någon att också hålla ögonnen på är Emelie Wikström. Hon har under många år haft en mystisk sjukdom som gjort att hon inte kunnat träna på höstarna - nu är hon sen ett drygt år tillbaka helt frisk och kommer under lördagen att för första gången köra i första startgrupp.

– Det kännes verkligen jättekul, det är första gången jag får gå på lottning. Det känns att man får vara en av ”dom” och ha en chans från start.

Om Emelie Wikström är ung och lovande är Markus Larsson en veteran som hade sin bästa tid för sju åtta år sen. Han kunde lagt av efter fjolåret - men då gick det så himla bra att han kände att han ville fortsätta.

– Jag känner att jag kan leverara i topp. Jag hade en bra säsong i fjol. Jag känner att jag fortfarande kan utvecklas  och levererar i topp. Hade jag inte känt det anser jag att jag inte bör vara på startlinjen.

Du hade många placeringar runt 5-12 i fjol. Vad krävs för pallen?

 – Jag har förändrat en del på fysträngen som jag tycker jag fått effekt av. I år har även landslaget många nya tränare och nytt folk, det har gett resultat och fått in en extra gnista.

Både lördag och söndag sänds den hela den alpina skidåkningen från Levi direkt här på webben och via vår app Radiosporten Play från med start 10.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".