Kristian Karlsson och (infälld till vänster i bild) världsettan Xu Xin, Kina. Foto: Martin Sundelius/SR.
1 av 2
Kristian Karlsson och (infälld till vänster i bild) världsettan Xu Xin, Kina. Foto: Martin Sundelius/SR.
Matilda Ekholm i möte med kroatiskan Tian Yuan i första omg. av SOC 2014. Ekholm vann med 4-1 i set. Foto: Martin Sundelius/SR.
2 av 2
Matilda Ekholm i möte med kroatiskan Tian Yuan i första omg. av SOC 2014. Ekholm vann med 4-1 i set. Foto: Martin Sundelius/SR.

Nya bordtennishoppet: ”Kommer slå de bästa kineserna”

Svensk bordtennis på väg tillbaka - SOC lockar världens bästa
6:31 min

Senast en svensk vann SOC, stortävlingen på hemmaplan, var 1996. Men svensk bordtennis är äntligen på gång igen. Främst tack vare 23-årige Kristian Karlsson.

– Han kunde inte promenera över mig, vilket var ett skönt tecken. Sedan är det klart, världsettan (Xu Xin, Radiosportens anm.) är lite övermäktigt just nu men så småningom ska man kunna ge dem en riktig match, säger Kristian Karlsson till Radiosporten.

Karlsson som tidigare i höstas nådde semifinal i en världsturnering i Asien. Då fick han ge sig mot världsettan Xu Xin som vann med 4-1 i set.

I SOC stötte de på varandra igen. I åttondelsfinalen på lördagseftermiddagen, där Karlsson överraskande hämtade upp under läge 1-3 i set till 3-3. Men i det sjunde och avgörande setet vann Xu Xin med 11-7.

Karlsson, rankad 46 i världen just ju, spås bli nästa svenska bordtennisstjärna. Målet är topp 20 och i helgens stortävling på hemmaplan i Sverige fick Karlsson tufft motstånd. Världsettan Xu Xin och världstvåan Fan Zhendong båda på plats i Stockholm.

– Om man kollar på startfältet så tror jag att detta är det näst bästa på hela året, av alla världsturneringar, säger Karlsson.

Vid OS 2020 i Tokyo ska Sverige vara tillbaka som en stor bordtennisnation igen. I alla fall om man ska tro landslagets sportchef Anders Johansson.

– Då räknar jag med att vi ska slåss om medaljerna av egen kraft och inte för att motståndaren har en dålig dag, säger Johansson.

Det kommer ju ett OS 2016 också, i Rio de Janeiro, då kommer Sverige inte vara redo att slåss om medaljerna, eller?

– Som det ser ut i dag har vi faktiskt tre medaljchanser vid OS 2016, herr- och damlaget samt Li Fen i damsingeln som tillhör de allra bästa. Eftersom vi är i en uppåtgående process så räknar jag med att vi kommer vara väldigt farliga om motståndaren inte kommer upp i max.

Sportchef Johansson lyfter också fram 23-årige Kristian Karlsson som det största framtidshoppet just nu.

– Han ligger väldigt tidigt i utvecklingen. Det är han som ligger närmast till ett riktigt stort genombrott. Han kommer att vinna mot de bästa kineserna så småningom, säger Johansson.

Mer om Bordtennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".