Foto: Anders Wiklund / TT
Edsbyns Joel Edling jubel efter 0-5 mot Hammarby när lagen möttes i hemmapremiären på Zinkensdamm på fredagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Hammarby överkörda i hemmapremiären

Hammarby bandys hemmapremiär var efterlängtad - men slutade med platt fall. 

Edsbyn körde över "Bajen" med 8-4 (5-0). 

–Riktigt bedrövligt, sade lagkaptenen Stefan "X:et" Erixon. 

Eftersom det har saknats is på "Zinken" dröjde det ända till fjärde elitseriematchen innan Hammarby fick skrinna ut inför sina hemmafans. Det kunde inte ha börjat sämre för de grönvita, som lät gästernas Daniel Liw göra 1-0 redan efter 17 sekunder.

Och sedan fortsatte bara eländet för stockholmarna.

Redan efter en kvart stod det 3-0 när matchens gigant - fyramålsskytten Simon Jansson - tråcklade sig igenom ett passivt försvar. Innan halvleken var över hade Edsbyn spätt på med två mål till, och det buades bland de 3 771 på läktarna.
-0-5 talar ju sitt tydliga språk. Vi vinner inte en närkamp och bjuder på tre mål. Det är det sämsta vi har gjort här hemma på jag vet inte hur länge, sade Stefan Erixon.

Vid 0-3 hade han chans att reducera från straffpunkten, men bommade två gånger efter att domaren låtit honom slå om den första missen. "Bajen" har tidigare missat två straffar i serien (Erixon slog en av dem) och laget brände dessutom ett par på försäsongen.

–Nu har jag redan bränt fler i år än på de fem senaste åren, suckade den 36-årige spelande sportchefen.

Att Hammarby - som bara har en poäng efter fyra matcher - har haft svårt att träna vettigt under försäsongen är ingen ursäkt för den svaga starten, menade Erixon.

–Vi har andra delar att jobba med. Vi kan inte bara skylla på träningsförhållandena. Det är den verklighet vi har, även om det har varit extremt för oss i år utan is här ute.

–Jag tycker vi hade en jättebra känsla efter Västerås-matchen senast (2-2). Det borde ha stärkt oss, men i dag glömde vi de mest basala grejerna.

Nu väntar fem hemmamatcher under de kommande sex omgångarna. Bland annat mötet med Villa-Lidköping den 10 december, som ska spelas på Tele2 Arena.

–Vi kan inte gå och tycka synd om oss. Vi måste upp med huvudena och jobba hårdare. Jag tycker att det finns tillräckligt med kapacitet och klokhet för att vi ska ta oss ur den här situationen, sade "X:et".

Även på fredagskvällens övriga arenor regerade bortalagen. Västerås SK slog Broberg-Söderhamn med 9-3 och Vetlanda besegrade TB Västerås med 8-6.


Matchfakta:

Hammarby-Edsbyn: 4-8(0-5)

Hammarby: Jesper Jonsson 2, Markus Kumpuoja, Ulf Einarsson. Edsbyn: Simon Jansson 4, Felix Pherson 2, Daniel Liw, Edling Joel.

Publik: 3 771.


TB Västerås-Vetlanda: 6-8 (1-3) 

TB Västerås: Pekka Rintala 2, Anders Östling, Robin Andersson, Mattias Rydberg, Andreas hammarbäck. Vetlanda: Joakim Andersson 3, Christian Mickelsson, Filip Bringe (1), Daniel Johansson, Philip Lennartsson, Johan Löfstedt.

Publik: 100.


Broberg-Söderhamn-Västerås SK: 3-9(0-4)

Broberg-Söderhamn: Martin Söderberg 2 (1), Jesper Öhrlund. Västerås SK: Patrik Sjöström 2, Johan Esplund 2, Mikael Olsson, Jonas Nilsson, Stefan Edberg, Tobias Holmberg, Ted Bergström.

Publik: 1 203.

Mer om Bandy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".