Foto: Jonas Ekströmer / TT
Erkan Zengin mot Montenegros Stefan Savic under lördagens EM-kval-match mellan Montenegro och Sverige i Podgorica. Foto Jonas Ekströmer / TT

Så tycker krönikörerna efter Montenegro-matchen

Oro, ilska och frågor. Efter 1-1 mot Montenegro är det ont om positiva betyg bland fotbollens "förståsigpåare". Flera tycker att Sverige har kört fast.

Sveriges oavgjorda resultat mot Montenegro togs inte emot med någon större glädje bland fotbollstyckarna.

"Inför matchen stängde Hamrén tre träningar för att nöta taktiken. Ändå blir det livsfarligt på i stort sett varenda hörna. Vad gjorde svenskarna på träningarna kan man undra? Tränades det inga fasta situationer överhuvudtaget", undrar Expressens Daniel Kristoffersson.

Aftonbladets Simon Bank tycker att landslaget fastnat i ett tankemönster som måste brytas.

"Andra halvlek visade så oerhört tydligt att Sverige behöver se över ett helt knippe regler som de lagt ut över sitt spel.

"Nej, nej, nej"
Måste Zlatan Ibrahimovic verkligen alltid spela 90 minuter, oavsett hur matchotränad och orörlig han är? Måste den vänsterfotade Pierre Bengtsson alltid vikariera som högerback? Måste Jimmy Durmaz och Erkan Zengin i varje enskild situation alltid söka Zlatan med sina passningar?

Nej, nej, nej", svarar Bank på sina egna frågor.

Dagens Nyheters Johan Esk tycker att det finns många frågor efter ett EM-kval som inletts med sex poäng efter fyra matcher. Och hans åsikt om lagkaptenen lyder:

"När året nästan är slut är Zlatan Ibrahimovic fortfarande alldeles för dominerande för det svenska landslaget".

Rädsla och tvekan
På fotbollskanalen.se skriver Olof Lundh att Sverige gav bort poängen, och Lundh är orolig över vad han såg på planen.

"Självklart är det okej att spelarna skäller på varandra men det kan smyga sig in en rädsla och en tvekan när man läxar upp varandra. Inte minst när passningarna sitter fel och när något går snett och det man möts av är en hårtork och några mindre väl valda gester. Det är inget sätt att skapa ett medaljbygge", konstaterar Lundh.

SVT Sports expert Daniel Nannskog är inte oroad utan mer ilsken:

"Det är tungt och onödigt att Sverige tappar ledningen. Man kontrollerar matchen, men så släpper man initiativet. Jag är väldigt arg på att Sverige inte presterar bättre. De slarvar bort segern", säger Nannskog.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".