2013, Erik Hamrén.
Foto: TT.

Hamrén: ”Det är en lång väg till EM

Fotbollslandslaget checkade in på ett av de bättre hotellen i Marseilles gamla hamn på söndagskvällen. 

En försmak av EM-slutspelet 2016? 
– Man kan drömma och tänka på det, säger förbundskaptenen Erik Hamrén. 

Marseilles gamla hamn (Vieux-Port) har anor sedan antiken. Den naturliga hamnen och områdena runt den totalförstördes under andra världskriget och är numera till större delen en marina. Några kilometer söderut ligger Stade Vélodrome, VM-arena 1938 och 1998 och totalrenoverad inför EM sommaren 2016.

Här spelar Sverige på tisdag.

Och på nytt nästnästa sommar?
– Jag kanske känner den (EM-)känslan när man går in på planen. Men det är långt dit (till EM). Hade vi haft full pott hade jag kanske tänkt på det mer, säger Hamrén.

Nu står landslaget på sex poäng i kvalgruppen och inget är klart, inte ens nära.

Hamrén tycker att det borde ha varit två poäng till. Men två förödande beslut av en skotsk domare (Montenegros straff och Albin Ekdals bortdömda mål) och ett eget lag som inte riktigt vågade spela på ledningen förstörde möjligheten att lämna Gradskistadion i Podgorica som vinnare sent i lördags kväll.

Dagen efter 1-1 i EM-kvalet flög landslaget till Marseille för tisdagens landskamp, årets sista, mot Didier Deschamps Frankrike.

De spelare som inte startade i lördags tränade i Carnoux utanför Marseille på eftermiddagen. Fyra spelare saknades. Skadade Mikael Lustig, hängige Marcus Berg, till EM-kvalet snabbinkallade målvakten Johan Dahlin och Zlatan Ibrahimovic. Att lagkaptenen och Paris SG-stjärnan lämnat återbud kom inte som en större överraskning, varken i Sverige eller i Frankrike.

– Med hans skadehistoria är det bättre att han inte spelar på tisdag. Han har varit skadad länge, han spelade 90 minuter och behöver vila och få mer träning. Han gjorde en i mina ögon fantastisk match om man ser till omständigheter före matchen. Att han inte är med är inte en stor sak, det är ganska normalt, säger Hamrén.

Om det varit bestämt sedan länge att Ibrahimovic skulle gå "all-in" i Podgorica och skippa tisdagens vänskapsmöte, ville Hamrén inte gå in på under söndagens presskonferens.
– Det var viktigt att ha fokus på matchen i går (lördags) och sedan fokus på Frankrike. Att hålla på och diskutera vem som ska spela och vem som ska försvinna finns det ingen anledning att göra.

En spelare tillkommer, Helsingborgs ytterback Emil Krafth. Tanken var först att flyga ned Malmö FF:s Anton Tinnerholm, men han skadade sig i cupmatchen mot Halmia i lördags.

Att valet föll på Krafth i stället för på Elfsborgs Johan Larsson eller Alkmaars Mattias Johansson motiverar Hamrén:
– Jag tittar på vilka som har de egenskaper jag vill ha. Johan har gjort en fantastisk säsong i Elfsborg, Mattias har också goda vitsord. Men jag tar inte ut spelare på vitsord utan på vad jag bedömer är vilka egenskaper som är viktigast i den här matchen som blir en riktigt tuff defensiv utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".