2014, Bundsen till vänster och Idéhn till höger. Foto: TT Nyhetsbyrån
Bundsen till vänster och Idéhn till höger. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges EM-målvakt Johanna Bundsen om konkurrens: ”Triggar varandra”

Sveriges EM-målvakt Johanna Bundsen om tuff konkurrens
4:20 min

Hon är framtiden för Sverige, så säger Sävehofs herrtränare Magnus "Bagarn" Johansson om EM- målvakten Johanna Bundsen. Johansson som tidigare varit Johanna Bundsens tränare berömmer hennes bollsinne och säger att det är en av de mest talangfulla målvakter han sett.

Johanna Bundsen är 23 år och gör sin sjunde säsong i Sävehof dit hon kom från Kroppskultur i Uddevalla. Under säsongerna i Sävehof har hon hela tiden fått stå lite i skuggan av sina kollegor i målet.

Först Cecilia Grubbström som var landslagsmålvakt och självklart förstaval, sedan Filippa Idéhn som värvades till klubben när Grubbström flyttade utomlands.

Johanna Bundsen säger till Radiosporten att hon till att börja med var så ung att hon inte räknade med något annat än att vara andra eller tredje val.

När sedan Filippa Idéhn kom så var det bara inspirerande de har tidigare konkurrerat om målvaktsplatsen i ungdomslandslagen.

– Man triggar i gång varandra.

Johanna Bundsen beskriver sig själv som bra på att läsa spelet, och så är hon lång vilket är en bra målvaktsegenskap.

Hon är lite lätt överraskad men väldigt glad över att ha fått chansen i EM, och tror att hon kan tillföra energi och glädje till EM-truppen.

Att genombrottet kommer nu beror på att hon haft problem med skador tidigare.

– Min fysiska träning har gått jättebra och handbollsmässigt känns det som att det som om det hela tiden utvecklas, säger Johanna som själv tycker att hon aldrig varit så bra som nu.

Fram till fjortonårsåldern delade Johanna Bundsen sin tid mellan handboll och fotboll men hon valde handboll.

– Det var inte lika kul att stå i mål i fotboll, det hände inte så mycket där.

Däremot började hon som utespelare i handboll och har inget klart minne av varför hon började stå i mål, men det gick bra så hon fick fortsätta.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".