Peter Forsberg. Foto: Nathan Denette/TT.
Peter Forsberg. Foto: Nathan Denette/TT.

I natt blir Peter Forsberg legendarisk

Börje Salming valdes in 1996 och Mats Sundin 2012. Peter Forsberg tar steget in bland legendarerna i Hockey Hall of Fame som tredje svensk natten till tisdagen.

– Det var fantastiskt att få beskedet, nästan lite känslosamt.

Festligheterna i Toronto har pågått hela veckoslutet och hyllningarna till de fyra som väljs in - förutom Forsberg också Dominik Hasek, Rob Blake och Mike Modano - har varit många.

Mest pratar folk om "Foppa". De flesta om hans unika spelstil där han kombinerade klass med tuffhet och envishet.

– I mina ögon är Peter Forsberg en extremt unik spelare. Han hade en krigarstil. Han hade hjärta som en krigare och händer som en Wayne Gretzky-typ, det är en väldigt ovanlig kombination. Jag tror aldrig vi kommer att se en spelare som honom igen, säger Mats Sundin till nhl.com.

Forsberg gjorde 885 poäng (249 mål och 636 assist) på 708 NHL-matcher och är åtta genom tiderna på listan över högsta poängsnittet per match (1,25). Långvariga problem med foten gjorde att han till slut satte punkt.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli en NHL-spelare, så det här är stort för mig. Jag hade några dåliga år på grund av fotskadorna, men det här får mig att tänka på alla bra saker som hände under min karriär. Det finns inget större än att bli invald i den här gruppen av legendarer, säger Forsberg till The Globe and Mail.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".