Färjestad
Färjestad. Foto: Mikael Fritzon/TT
HV 71 - Färjestad 0-1

Sekunddrama när Färjestad slog HV

Andreas Johansson: ”Förberett oss, lik förbannat kommer vi inte in på mål”
2:13 min

Med endast sju sekunder kvar av ordinarie tid avgjorde Färjestads Jakub Klepis bortamötet i SHL med HV71. Färjestad vann matchen med 1-0 där målvakten Justin Pogge höll sin andra raka nolla. 

Paul Zyra valde lagens lirare:
HV 71: Gustaf Wesslau
Färjestad: Justin Pogge

– Med sju sekunder kvar var det en liten skänk från ovan. Men vi hade en "game-plan" som innebar att vara väldigt starka bakåt. Laget har gått samman på ett fantastiskt sätt, säger Färjestads sportchef och assisterande tränare Leif Carlsson.

Färjestads målvakt höll sin första nolla för säsongen när laget besegrade Örebro senast. Och i bortamötet med HV fortsatte kanadensaren att spela förtroendeingivande. Pogge motade samtliga nio HV-skott i den första perioden där det var hemmalaget som skapade de bästa lägena. Gästerna mäktade bara med två skott på mål under de inledande 20 minuterna i en förstaperiod som slutade mållös. 


Hemmalaget fortsatte att etablera tryck mot Färjestads målvakt i början av den andra akten. Filip Sandberg och Andreas Jämtin fick de främsta chanserna, men det var utan att överlista Justin Pogge så långt. Bortalaget gjorde en betydligt bättre mellanakt, men Gustaf Wesslau i HV:s kasse höll även han nollan efter två spelade perioder. Gästerna fick en hel del vassa lägen efter snabba spelvändningar, men varken Milan Gulas eller Per Åslund hade skärpan att spräcka nollan.

Färjestad fick två riktigt farliga lägen i den tredje periodens första minut, men återigen stod Wesslau i vägen när både Joakim Hillding och Per Åslund försökte.

Annars var det hemmalaget som, liksom i de två inledande perioderna, skapade det bästa trycket till ett ledningsmål. Kevin Fiala, Erik Christensen och Chris Campoli hade alla var sin fin möjlighet när HV fick spela powerplay, men inte heller den här gången fick man hål på Justin Pogge.

När matchen såg ut att gå mot förlängning kontrade gästerna och Jakub Klepis kunde skicka in matchens enda mål - endast med sju sekunder kvar av den tredje perioden.

Därmed har Färjestad tagit poäng i sex raka matcher. För HV betydde det lagets femte raka nederlag.

– Färjestad spelade precis som vi förberett oss på. Men lik förbannat kommer vi inte in på mål, det är en mur där. Då måste man skjuta i stället, men vi tar för lite avslut, säger Andreas Johansson


Matchfakta:

HV71-Färjestad 0-1: (0-0, 0-0, 0-1)

Tredje perioden: 0-1 (19.53) Jakub Klepis (Linus Persson).

Skott: 31-21 (9-2, 7-6, 15-13).

Utv, HV71: 4x2. Färjestad: 6x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Tobias Björk, Boden.

Publik: 6 870.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".