Fifas president Sepp Blatter. Foto: Alessandro Della Bella/AP.
Fifas president Sepp Blatter. Foto: Alessandro Della Bella/AP.

VM-härvan: Fifa går till domstol

Fifa kommer att gå till domstol för att försöka reda ut huruvida vissa personer i organisationen gjort sig skyldiga till tjänstefel kring tilldelningen av VM 2018 och 2022.

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) går till domstol för att utreda om enskilda personer i organisationen gjort sig skyldiga till tjänstefel i samband med att VM-värdar för 2018 och 2022 utsågs.

Detta på inrådan av Fifas etiske domare Hans-Joachim Eckert, som för en vecka sedan presenterade den bantade rapporten som friade Fifa och inblandade parter från mutmisstankar då Ryssland och Qatar tilldelades VM-slutspelen 2018 och 2022.

Den amerikanske utredaren Michael Garcia, ordförande i Fifas utredningsbyrå, hävdade att hans ursprungliga utredning misstolkats.

På tisdagen förklarade Fifas ordförande Sepp Blatter att han på rekommendation av Eckert gått till åklagare för att utreda om vissa personer varit inblandade i något brottsligt. Krav som framförts från flera håll om att publicera hela utredningen tillbakavisas dock av Blatter.

– Om Fifa skulle publicera rapporten så skulle vi bryta mot vårt eget regelverk och även civila lagar, sade han på Fifa hemsida.

Relaterat

Mer om Fotbolls-VM 2022

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".