Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Supporterunionen: Vem får titta i registret?

Tony Ernst om huliganregistret: ”Jag är tveksam”
2:31 min

SFSU, Svenska fotbollssupporterunionen, är tveksamma till hur stor effekt det nya huliganregistret kommer att få om det är klubbarna som ska avvisa misstänkta personer från de egna arenorna. Ordföranden Tony Ernst säger också till Radiosporten att han hoppas att de som sysslar med pyroteknik inte blandas ihop med våldsverkarna i registret.

– Jag tror det blir en svår lag att efterhålla, säger Ernst.

Tony Ernst är i grunden positiv till de nya lagförslagen från den nya regeringen men han menar att det finns frågor som behöver redas ut och som just nu oroar honom.

– Vem handhar det här registret, vem får titta i det? Någon som har slagits på en match när han var 17, ska han hindras från att jobb när han är 35, det tycker jag inte, säger Tony Ernst.

SFSU har funnits med i arbetet med de nya lagförslagen och Tony Ernst har många gånger vädjat till politikerna för mer stöd i arbetet mot våld på svenska fotbollsarenor. Till Radiosporten säger Ernst att han på så vis är positiv till lagen, men att införandet av den gör att det finns anledning att ställa en hel del kritiska frågor till utformningen av lagtexten.

– Det är bra att man fokuserar på våldet och inte på pyrotekniken, säger Ernst men tillägger samtidigt att det då är viktigt att de som sysslar med pyroteknik – just nu en mycket omdiskuterad fråga i Fotbollssverige – inte hamnar i registret och ”klumpas ihop” med de som gjort sig skyldiga till våldsbrott.

En annan fråga är tillämpningen. Både klubbarna och polisen ska ha tillgång till registret enligt förslaget, men är det rimligt för en enskild säkerhetsvakt på en arena att avvisa en dömd huligan som kan ha ett förflutet med grov brottslighet?

– En frivilliganställd publikvärd som ska säga nej till någon som är kriminellt belastad. Det skulle jag tycka var lite läskigt. Då hoppas jag att polisen är inblandad.

En annan effekt av lagen som Tony Ernst förutspår är att det kommer att ta mycket längre tid att få in publiken på matcherna om alla ska kontrolleras mot registret.

– Vi kommer att behöva uppmana folk att komma tidigare.

Mer om Huliganproblem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".