2014, Sverige-Frankrike, Foto: TT
Foto: TT

Efter avhoppet – nu har Sveriges VM-motståndare ångrat sig

På fredag beslutar internationella handbollförbundet vilka nationer som skall ersätta avhopparna Bahrain och Förenade Arabemiraten i vinterns VM i Qatar. Svaret på frågan kan bli Bahrain och Förenade Arabemiraten.

Internationella handbollförbundet skriver på onsdagen på sin hemsida att de båda avhopparnationerna kontaktat IHF och bett om att få ta tillbaka sina avhopp.

Båda nationerna säger att man är förberedda att spela och önskar vara med. IHF skriver på sin hemsida att frågan kommer att behandlas på förbundets möte den 21 november, VM inleds den 15 januari.

Förenade Arabemiraten är lottade att spela i Sveriges VM-grupp och Bahrain i den parallellgrupp som Sveriges åttondelsfinalmotståndare hämtas från.

Först hoppade Bahrain av från VM, och två dagar senare kom beskedet att Förenade Arabemiraten gjort likadant. Skälet för det senare avhoppet sades vara otillräckliga förberedelser, medan Bahrain aldrig lämnade något skäl.

Inofficiellt talades det om att det var politiska spänningar mellan arrangörsnationen Qatar och dess grannländer som var anledning till avhoppen.

Nu har alltså båda avhopparna ångrat sig och vill spela VM, frågan är vad Internationella Handbollförbundet gör. Man har ju redan tidigare petat Australien och tagit med Tyskland på högst tveksamma grunder.

Därmed får IHF en gratischans att peta ytterligare två så kallade blåbär till förmån för sportsligt och ekonomiskt starkare nationer.

Sveriges VM-motståndare

Frankrike,
Algeriet,
Tjeckien,
Egypten
samt ännu ett lag. (Förenade Arabemiraten hoppade av VM tidigare i höstas).

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".