Starten i Novemberkåsan 2013. Foto: Jan Rindstig
Starten i Novemberkåsan 2013. Foto: Jan Rindstig

Mindre lera i årets Novemberkåsa

"Det är väldigt varierande terräng"
3:17 min

En drygt 35 mil lång utmaning på motorcykel. Över stock och sten, genom kärr och buskage. Det är dags för novemberkåsan.

Exakt var årets specialsträckor ligger är hemligt fram till ett dygn före tävling men förbredelserna är så klara de kan bli. Drygt 1500 pilar finns uppsatta i terrängen för att vägleda förarna och kilometervis med avspärrningsband har satts upp.

– De sista justeringarna gör vi sista kvällen. Sedan på fredagsmorgonen klockan sex släpper vi programmen med kartor, säger tävlingsledaren Tomas Knutsson.

Den milda hösten har gjort att tidigare blötmarker torkat upp vilket gör att arrangörerna hoppas på en lagom utmanande tävling med mycket motorcykelkörning och en mindre del partier där förarna riskerar att köra fast i lera.

Novemberkåsan 2015 omfattar drygt 35 mils körning på fem olika slingor nära Vimmerby. Förarna kör varje sträcka tre gånger varav de två sista i mörker och segraren väntas i mål tidigast klockan 02:00 söndag morgon.

– Då är det nog bara viljan kvar som får dem i mål. Det tär verkligen på både fysik och det här att man inte får sova och är blöt och frusen, säger Tomas Knutsson.

Tävlingscentrum blir vid Astrid Lindgrens Värld och att få ha depå och målområde på en asfaltsplan är unikt för den här sporten säger Fredrik Johansson.

Novemberkåsan har funnits sedan 1915.

Mer om Motorsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".