Nya Lag Edin mot nya mål
1 av 2
Niklas Edin med sitt nya lag. Oskar Eriksson,Kristian Lindström, Christoffer Sundgren och reserven Henrik Leek. Foto; Mats Fagerström SR
Niklas Edin och Oskar Eriksson. Foto: Sveriges Radio/TT.
2 av 2
Niklas Edin och Oskar Eriksson. Foto: Sveriges Radio/TT.

Nya lag Edin siktar på guld i EM

Nya lag Edin "EM är ett stort mål för laget"
4:51 min

Gamla lag Edin tog ett OS-brons, ett VM-guld och två EM-guld under sina sju år tillsammans. Nu fortsätter Niklas Edin tillsamans med grabbarna i lag Oskar Eriksson med guldsiktet inställt på OS i Pyongchang 2018. EM i Schweiz blir första uppgiften.

På lördag startar Curling-EM i Schweiz. På herrsidan är det Lag Edin som representerar Sverige, eller snarare lag Oskar Eriksson med Niklas Edin som skipper, men man behöll det redan etablerade namnet i curlingvärlden.

Laget upplöstes efter OS i Sotji och det nya lag Edin består av Niklas själv, Oskar Eriksson som varit reserv i lag Edin sedan OS i Vancouver 2010, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren. Men det är ingen skillnad på satsningen, OS i Pyongchang i Sydkorea 2018 är det som gäller.

– Det är det som det handlar om när som curlingen finns med på OS-programmet vart fjärde år. Curlingen är en liten sport och resurserna vi har att röra oss med kommer mestadels från SOK, Sveriges olympiska kommitté som sponsrar det vi håller på med för att vi ska kunna ta medalj vid nästa OS. Det är väldigt mycket fokus på fyraårscykler på curlingen som sport.

Det fanns en viss irritation från lag Edin då förbundskaptenen Peija Lindholm valde att satsa på Lag Oskar Eriksson på VM i våras istället för bronsmedaljörerna från OS i Sotchi. Men han hade rätt, Lag Oskar Eriksson tog chansen och fick med sig ett VM-silver hem på sitt första mästerskap.

Vilken nytta kan då den nya konstellationen dra av detta redan nu?

– Det är en väldigt bra grej för deras lag att bygga på den rutinen och lite tur i oturen för egen del när jag började spela med de här grabbarna att de kommer från ett färskt mästerskap med en VM-final i bagaget så det blev ju bra för det här nya laget.

Vad känner då Niklas Edin att det finns för potential i grabbarna?

– Potentialen är skyhög. Mitt gamla lag låg en bit före men kan vi få tid att slipa på en del detaljer som i bland annat kommunikationen och en del annat så ser jag egentligen inga gränser för laget.

Men säsongen har inte bjudit på några riktiga framgångar än så länge. Trots en del tävlingar i Kanada har det inte räckt hela vägen för laget.

– Det är lite konstigt egentligen. När vi byggde det förra laget kände vi inte riktigt att vi kom upp i spelnivå, men resultaten kom och vi vann jämna matcher utan att spela bra. Nu har det varit precis tvärtom. Vi har gått in i tävlingarna med bra självförtroende och spelar bra och ser oss som ett givet slutspelslag och att vi ska kunna vara i final och slåss om segern.

Nu har det inte riktigt blivit så utan vi har gått till slutspel i de flesta tävlingarna men åkt ut i kvartsfinal eller semifinal och i en del tävlingar har vi inte ens gått till slutspel. Det känns som det skulle med tanke på spelet kunnat blivit en och annan finalplats och till och med finalseger. Vi får hoppas att vi lite omedvetet bara gått och väntat på det här EM-et som är ett stort mål med det nya laget.

Vad tror du då om du ska vara ärlig om chanserna?

– Jag har väl trott i alla tävlingar vi spelat att det skulle gå bra så vi får väl hålla tillbaka lite och inse att det är något som gjort att vi inte vunnit den där turneringssegern än. Men kollar man på papperet och spelmässigt det vi gjort på isen så är vi favoriter tillsammans med Norge helt klart.

En till som verkligen är sugen att komma igång på riktigt är ständige reserven tidigare i lag Edin, Oskar Eriksson som tog silver på VM med sitt eget lag i våras.

– Nu är det äntligen dags. Det är som du säger. Jag har ju varit med som reserv i Lag Edin sedan förra OS:et i Vancouver och fått sett väldigt mycket curling och dragit nytta av det till mitt gamla lag och även nu då med Niklas.

Och det känns bra menar Oskar Eriksson att direkt med det nya laget veta målet med satsningen, ädla metaller i Sydkorea 2018.

– Det gäller att ha höga mål så klart. Har man inga mål vet man ju inte vad man vill. Vi satte ett tydligt mål direkt vad vi vill med det här laget och det är OS-guld i Pyongchang 2018 som gäller. Styrkan i laget är ju mycket rutin med Niklas och faktiskt högstanivån vi har i laget. Vi kan slå de bästa i världen men vi måste också bygga på lägstanivån och det är detta vi jobbar på just nu.

Det var lite av detta vi konstaterade när vi summerade försäsongen med många resor till kanada och mycket tävlande utan resultat. Det är något som saknas, vad?

– Det ju mycket med att det är en ny line-up, nya roller för både Christian och mig från gamla laget och för Niklas att ta hand om ett helt nytt lag. Ny kommer ju höstens stora test med EM och där är ju där vi vill vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".