Jack Johnson
TT Nyhetsbyrån/ Jack Johnson

NHL-stjärnan blåst på 135 miljoner

Columbus-backen Jack Johnson har under sin nio år långa NHL-karriär tjänat omkring 130 miljoner kronor. Men de är nu nästan helt borta. I oktober ansökte den tidigare drafttrean om personlig konkurs.

– Jag har valt fel personer som lett mig fel väg. Nu har jag folk som ska ordna allting och det är något jag borde gjort för längesen, säger Johnson. 

Tidningen The Columbus Dispatch berättar den sorgliga historien om den 27-åringe amerikanens ekonomiska bekymmer. 

Ett år in på NHL-karriären valde Johnson att bryta med agenten Pat Brisson, och lämnade kontrollen över sin ekonomi till föräldrarna. Tre år senare, 2011,  skrev han på sitt första riktiga NHL-kontrakt, värt 30,5 miljoner dollar, och ska samtidigt ha gett sin mor en fullmakt över sin ekonomi.

Källor nära backstjärnan uppger till tidningen att hans egna föräldrar – Jack Sr. och Tina Johnson, är bland de som missledde honom fullständigt ekonomiskt.

”Har aldrig sett ett så smutsigt fall”

Föräldrarna ska bland annat ha köpt ett hus i Manhattan Beach i Kalifornien, som de renoverat för ett antal miljoner, och varsin bil för sonens pengar. Det ska också ha handlat om lån till skyhöga räntor och återbetalningar som i sin tur lett till ytterligare skulder och stämningar om höga summor.

– Jag har aldrig sett ett så smutsigt fall som detta, där föräldrarna utnyttjat sitt barn, säger en NHL-bas som är inkopplad på fallet.

Av de cirka 133 miljoner kronor Johnson hittills dragit in – utan att räkna in de 35 miljoner han ska tjäna denna säsong – kvarstår mindre än 370 000 kronor. I sin konkursansökan beskriver han även skulder på över tio miljoner dollar, men enligt källor till tidningen kan summan vara så stor som 15 miljoner.

Amerikanen draftades 2005 av Carolina Hurricanes som tredje spelare i draften, och gick sedan via Los Angeles Kings till Columbus Blue Jackets där han är en stöttepelare i dag.

Johnson har spelat fyra VM för USA och var med i OS-laget som tog silver i Vancouver 2010.

Mer om NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".