Elin Eldebrink och Ashley Key gör en high five efter segern 75-72 i matchen Sverige mot Slovakien.
Foto: Scanpix.

Inför EM-lottningen: Svenska basketdamerna slipper Ryssland

Lottningen inför basket-EM 2015 hålls i Budapest lördag 29 november. 20 lag ska placeras i fyra grupper.

– Det ska bli spännande. De tre senaste gångerna; till kvalet 2012, i EM 2013 och till kvalet 2014, har vi hamnat i tuffa grupper men har löst det ganska bra ändå, säger Lars Johansson på basketförbundets hemsida inför lottningen av basket-EM för damer.

Vid förra EM, 2013, slutade Sverige sjua.

EM 2015 spelas med 20 lag som kommer att delas in i fyra grupper med fem lag i varje. Fyra lag går vidare från första gruppen till nästa gruppspel där man spelar om en plats i kvartsfinalerna.

Så här ser rankingen ut:

Grupp 1: Spanien, Frankrike, Turkiet, Serbien
Grupp 2: Vitryssland, Tjeckien, Kroatien, Slovakien
Grupp 3: Litauen, Ukraina, Polen, Lettland
Grupp 4: Montenegro, Ryssland, Sverige, Italien
Grupp 5: Storbritannien, Grekland, Ungern, Rumänien

– Gruppfavoriten i varje grupp kommer att komma från rankinggrupp 1, det är de på papperet fyra bästa lagen. I grupp 2 känns Slovakien som det på papperet svagaste laget, säger Lars Johansson.

– Seedningsgrupp 3 och 4 känns på papperet ganska jämna. Jag tror att de andra lagen kommer att vilja undvika att få oss eller Ryssland i gruppen. Och vi får se det som en fördel att vi inte kan lottas mot Ryssland för tredje gången i rad

De sex första lagen är de lag som kom etta till sexa i EM 2013 och inte spelade kvalet 2014. Sedan är rankingen helt baserad på vad lagen presterade i EM-kvalet 2014, hur många matcher man vann och vilken målkvot man skaffade sig.

EM-slutspelet 2015 spelas i Ungern och Rumänien och avgörs 11-28 juni.

Det lag sok vinner EM är kvalificerat till OS, de som hamnar 2-5:a får spela OS-kval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".