Roger Federer bärs runt i ett ärevarv av sina lagkamrater. Foto: AP/TT
Roger Federer bärs runt i ett ärevarv av sina lagkamrater. Foto: AP/TT

Davis Cup-guide: Federers rygg har huvudroll

Gael Monfils och Jo-Wilfred Tonga på ena sidan. Roger Federer och Stan Wavrinka på den andra. Intresset för 2014 års Davis Cup-final i franska Lille är på topp.

Stade Pierre Mauroy tar 50 000 åskådare och det kommer att vara närapå publikrekord för Davis Cup med cirka 27 000 biljetter sålda.

Först ut är Tsonga mot Wavrinka och sedan är det dags för Gael Monfils mot Roger Federer som jagar den enda titel han inte har under sin sagolika karriär.

Federers ryggproblem har varit ett orosmoment för Schweiz kapten Luthi under veckan men  han kunde lämna klartecken efter att ha känt på gruset i Stade Pierre Mauroy.

– Om jag kliver ut på banan är jag givetvis klar för spel., Det har varit en lite jobbig vecka men det har gått allt bättre och jag ser verkligen fram emot att spela den här finalen, Säger Federer som ju fick lämna walk over  i tourfinalen i London.

Det har gått femton år sedan Federer gjorde debut i Davis Cup men han har alltså aldrig fått vinna. Schweiz har bara gjort en final tidigare - mot USA 1992 då det blev förlust med 3-1. För Frankrikes del  blev det final senast 2010 då Serbien vann. Inbördes handlar det om det trettonde mötet och Frankrikes övervikt är påtaglig. Fransmännen leder 10-2.

Frågan är dock om inte Schweiz är lite favorittyngt även om det handlar om bortaplan. Det stora publikintresset hoppas den franske kaptenen Arnaud Clement ska tala till fransmännens fördel. Trycket i hallen kommer i alla fall att bli stort.

Frankrike har spela idel hemmamatcher i årets World Group. Mest illa ute var fransmännen mot Tyskland i kvartsfinalen, då Tyskland ledde med 2-0 efter första dagen. Men efter seger Benneteaus och Llodras seger i dubbeln vann också Benneteau och Tsonga singlarna den tredje dagen i raka set.

Därefter slog Frankrike de två senaste årens DC-mästare Tjeckien av bara farten.

Schweiz har slagit Serbien utan Djokovic, Kazakstan och Italien. Alla matcherna slutade 3-2 och även Schweiz vände ett hotande underläge till seger. Kazakstan ledde med 2-1 inför sista dagens singlar men Wawrinka och Federer som spelade även dubbeln i den matchen kunde vända.

I övrigt var det lättare trots att matcherna slutade 3-2. Mot Serbien var det exemplevis ointagliga 3-0 efter två dagar.

Att en seger för Schweiz i Davis Cup är högt proriterad av Roger Federer - det råder det ingen tvekan om. Inte så att det är sista chansen att vinna världens äldsta lagtävling för hans del men så värst många lägen som den här finalen kan han nog inte räkna med under återstoden av sin fantastiska karriär som ju bland annat innehåller 12 Grand Slam-titlar.

Ska ha få kröna den karriären med även en Davis Cup-triumf?

Intervjuer med Federer och Monfils hittar ni här (daviscup.com)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".